В Смолян бе обявено бедствено положение, след като заради проливните

...
В Смолян бе обявено бедствено положение, след като заради проливните
Коментари Харесай

Бедствено положение в Смолян, река Черна преля

В Смолян бе оповестено бедствено състояние, откакто поради проливните дъждове река Черна препълнен на няколко места, заяви в четвъртък бТВ.

По информация на кмета на града Николай Мелемов, представен от Фокус реката е преляла при КАТ, при ПБЗН, в Устово.

Заседава спешният щаб на общината. Екипи построяват незабавни насипи по реката. Река Черна е наводнила постройката на ПБЗН, публични здания, хранилища, частни парцели.

" Магистралата е непроходима и затворена за придвижване. Има и доста наноси по улиците в града от дерета. В региона на кино „ Дружба “ дерето и изнесло пръст и трошляк на пътя и придвижването е затруднено”, сподели Мелемов.

Продължаващите проливни превалявания засилват свличания на земни маси и камъни по пътища в Смолянско, осведомят от Областната администрация, представена от Българска телеграфна агенция. Свлечена земна маса е затворила тази заран за известно време пътя Смолян- Чокманово, само че трасето към този момент е разчистено и проходимо. Паднали камъни са затруднили придвижването и по обходния път към Мадан.

Реките Черна и Арда са повишили през нощта равнищата си с към 70- 100 см, съгласно информация от Областната администрация. Извършва се следено изпускане на води от язовирите " Доспат " и " Цанков камък ".

Язовирите в област Смолян имат задоволително свободен размер под преливното равнище. От регионалния спешен щаб се следи положението на язовири, хидротехнически уреди и речни корита.

Шофьорите в Смолянско да не подхващат пътувания, в случай че не са незабавни, защото пиковите стойности на преваляванията към момента се чакат, предизвестяват от Областната администрация.

Оранжев код за интензивни превалявания e разгласен за през днешния ден в цялата страна като се изключи област Видин, където кодът е жълт. Очакват се количества до 50 литра на квадратен метър, а в обособени региони - и повече. На места мощните превалявания ще бъдат съпроводени и от гръмотевични стихии.

Община Съединение в Пловдивско е пред бедствено състояние поради поройния дъжд, съобщи Фокус. „ Наводнени са дворове и приземни етажи, водата по улиците доближава 60 см”, сподели пред организацията кметът Атанас Балкански.

Най-тежка е обстановката в града, който няма канализация и водата не може да се оттича.

Обилните дъждове в страната са наводнили приземни етажи, изби и елементи от уличната инфраструктура в Бургас, Хасково и Пловдив, осведоми Министерство на вътрешните работи.

В региона на Средец пожарни екипи са отводнили 12 къщи и дворове. Прелял микроязовир е залял част от пътя Харманли-Тополовград, при отбивката за село Коларово.

Дванадесет сигнала за наводнени изби и два подлеза са получени и в пловдивската пожарна работа.

Целият състав на пожарната работа в страната е в подготвеност за реакция по отношение на оповестения код за рисково време.

Директорът на пожарната Николай Николов ще посети няколко области в централната част на страната. На място той ще оцени подхванатите превантивни действия и организация от пожарните служби по места, както и координацията сред всички съставни елементи на Единната избавителна система.

В мощ остава частичното бедствено състояние, оповестено през вчерашния ден в три ивайловградски села. Нощта в селата Ленско, Меден бук и Соколенци е минала умерено. Валежите паднали там са незначителни. Въпреки това обаче бедственото състояние ще работи и през днешния ден. То беше оповестено поради изобилния дъжд, който се изля през изтеклото денонощие и унищожи пътната инфраструктура в тези села. Единственият метод към село Ленско към момента е непристъпен.

През последното денонощие, равнището на река Марица край Пазарджик се е повишило с 25 см.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР