В смъртоносните пожари на Мауи мнозина нямаха предупреждение и изход. Онези, които избягваха барикадите, оцеляха

...
Докато пламъците обхванаха квартал на Западен Мауи, кола след кола
Коментари Харесай

Докато пламъците обхванаха квартал на Западен Мауи, кола след кола бягащи жители се насочиха към единствения павиран път извън града в отчаяна надпревара за безопасност.

И кола след кола бяха обръщани обратно към бързо разпространяващия се горски пожар от барикада, блокираща достъпа до магистрала 30.

Едно семейство заобиколи барикадата и беше в безопасност в близкия град 48 минути по-късно, друго караше своя 4-колесен -карайте кола по черен път, за да избягате. Един мъж пое по черен път нагоре, изкачвайки се над огъня и гледайки как Лахайна гори. По-късно той си проправя път през пламъците, дима и развалините, за да изтегли оцелелите на безопасно място.

Но десетки други се оказаха попаднали в адски пейзаж, колите им се задръстиха една до друга на тесен път, заобиколени от пламъци на три страни и скалистите океански вълни на четвъртия. Някои загинаха в колите си, докато други се опитаха да избягат, за да се спасят.

„Можех да видя от обходния път, че хората са блокирани на балконите, така че слязох и проверих“, каза Кекоа Лансфорд, който направи няколко пътувания до града, за да търси оцелели. Това, което намери, беше ужасно, каза Лансфорд, с мъртви тела и пламъци като в адска филмова сцена. „И можех да видя, че хората горят, че огънят просто се разпалва от вятъра и се тласка към домовете.“

Затварянето на пътища — някои заради пожара, някои заради съборени електропроводи — допринесоха за превръщането на историческата Лахайна в мястото на най-смъртоносния горски пожар в САЩ от повече от век. Но през този ден имаше много проблеми и в някои отношения бедствието започна много преди началото на пожарите.

Внезапна суша в региона осигури много разпалвания и ураганът Дора донесе силни ветрове в Мауи, докато преминаваше приблизително 500 мили (800 километра) южно от веригата Хавайски острови. Тези ветрове събориха най-малко 30 електрически стълба в Западен Мауи и Hawaiian Electric нямаше процедура за изключване на мрежата - обичайна практика в други щати, податливи на пожари. Видео, заснето от жител на Лахайна, показва свален електропровод, който запалва сухи треви, вероятно разкривайки началото на по-големия пожар.

И по-късно, когато огънят започна да поглъща домове по своя ненаситен път, служители на окръг Мауи за извънредни ситуации отказа да използва обширна мрежа от сирени за спешни случаи, за да предупреди жителите на Лахайна да бягат.

По време на пресконференция във вторник началникът на полицията в Мауи Джон Пелетие каза, че полицаи се движат нагоре-надолу по улиците, чукат по вратите и използват високоговорители, за да каза на хората да напуснат, но той не каза точно къде и в колко часа са се случили тези усилия. Асошиейтед прес е подала искания за публични записи за доклади за местоположение и друга документация, включително видео и вътрешни комуникации, за да изясни подробностите за реакцията на полицията и пожарната, но окръг Мауи все още не е публикувал тази информация.

Екип от Журналистите на Асошиейтед прес документираха първите часове на смъртоносния горски пожар, като интервюираха десетки оцелели и държавни служители, проучиха публични документи и анализираха видеоклипове на граждани, сателитни изображения и публично достъпни данни. Хронологията разкрива хаоса, обхванал града.

Шейн Треу се събужда рано на 8 август и е в задния си двор, когато чува щракване на електрически стълб до Lahainaluna Road. Той вижда сваления електропровод да подпалва тревата и се обажда на 911 в 6:37 сутринта, за да съобщи за пожара.

Малките пожари в храсти не са необичайни за Лахайна и пожарната служба декларира, че този е 100% овладян от 9:55 ч. Уверението успокоява много жители; силните ветрове накараха някои държавни училища да бъдат затворени за деня, а други все още не са започнали. Това означава, че много от 3000-те ученици в държавните училища в Лахайна са сами вкъщи, докато родителите им работят.

Ограничаването обаче не е контролирано и градът е ударен от силни ветрове. Докато много от противопожарните екипи на окръг Мауи работят за потушаването на пожара в Upcountry в източната половина на острова, вятърът събаря електрически стълбове и разпръсква въглени като семена в Лахайна.

Съседът на Треу Робърт Арконадо каза, че огънят се разпалва отново около 14ч. Той записва видео как се разпространява в 15:06 ч., когато големи кълба дим се издигат близо до Lahainaluna Road и се носят в центъра на града от вятъра.

Около 15:20 ч. жителят на Лахайна Кевин Елиасън наблюдава черното дим от изгодна точка по-близо до центъра, когато минувачите му казват, че електрически стълб е бил съборен върху катранения покрив на бензиностанция на две пресечки оттук, създавайки огнени топки, които се разнасят от вятъра, каза той.

Елиасън каза, че скоро след това пожарът е спрял тока в района.

Десет минути по-късно Hawaiian Electric изпраща съобщение за новини, в което моли жителите на Мауи да се подготвят за продължителни прекъсвания. Предприятието казва, че повече от 30 електрически стълба са повредени в Западен Мауи, включително по магистралата Хоноапиилани в южния край на Лахайна. В същото време пожарната затваря обходния път на Лахайна заради пожара.

Затварянията блокират единствения път от Лахайна на юг. Две седмици по-късно началникът на полицията в Мауи Джон Пелетие казва по време на пресконференция, че полицаите никога не са спирали хората да напуснат Лахайна този ден, но са се опитали да им попречат да шофират през електропроводи под напрежение.

Обратно в подразделението близо до Лахайналуна Road, първият знак за проблеми за Nate Baird и Courtney Stapleton идва в 15:40, когато техните 9- и 10-годишни синове казват, че могат да надушат s'mores.

По времето, когато семейство се натрупва в колата с кучето си и майката на Бейрд и се присъединява към керван от евакуиращи жители, части от подразделението започват да горят. Телефонен стълб пада зад колата им, причинявайки катастрофа и блокирайки странична улица.

Междувременно полицаи събарят ограда, за да помогнат на другите да избягат, казва по-късно началникът на полицията. Пожарникарите в района почти сами попаднаха в капан, губейки камион в пламъците, казва Пелетие.

Когато Беърд и семейството му завиват на юг, за да излязат от града, пътят е блокиран от конуси и екипаж, който работи съборени електрически стълбове. Работниците махнаха на всички да се обърнат обратно към Лахайна.

Те решават, че не им пука какво иска екипажът, заобикалят конусите и се насочват на юг. До 16:18 стигат до съседен град. и започнете да изпращате съобщения на хората, за да видите кой друг е успял да се измъкне.

„Никой не осъзна колко малко време наистина имаме“, каза Беърд. „Сякаш дори ние бяхме от сърцето на огъня, ние не разбрахме. Сякаш буквално имахме минути и един грешен завой. Всички щяхме да сме мъртви точно сега.“

Jonelle Santos каза, че дъщеря й, Ronelle Santos-Adrian, е успяла да избяга от апартамента си на достъпни цени в Лахайна с 3-годишната си дъщеря и партньор, като е превърнала четирите си превозно средство със задвижване на колела далеч от застоялия трафик и по черен път, като в крайна сметка намират пътя до къщата на приятел в Напили. Някои от другите хора, които са живели в жилищния комплекс, не са имали коли, каза Сантос, и дъщеря й смята, че някои от тях не са успели да се измъкнат.

Ким Куевас-Рейес се измъква на косъм със своите 12 - и 15-годишен, като игнорира инструкциите да завие надясно по Front Street към Civic Center на Lahaina, който по-рано през деня беше превърнат в приют за бежанци. Вместо това тя завива наляво, карайки в грешната лента, за да премине купчина коли, движещи се в другата посока.

„Задънката щеше да ни остави там, когато дойде огнената буря“, каза Куевас-Рейес, 38. „Щях да кажа на децата си също да скочат в океана и да бъдат сварени живи от пламъците или просто щяхме да умрем от вдишване на дим и да се изпечем в колата.“

На 5 :20 ч., окръг Мауи споделя друга актуализация във Facebook. Пътят, водещ на юг от Лахайна, е разчистен и е отворен за движение, казва окръгът.

Но дотогава някои на Фронт Стрийт вече са загинали, според разкази на оцелели. Други са прескочили стената и газят вода, избягват пламтящи отломки и дишат прегрял черен дим.

В един момент полицията започва да насочва хората далеч от Фронт Стрийт, казва Пелетие, „защото вече е станало късен." Той не казва точно кога е достигната тази точка.

Частна компания за линейка се обажда на бреговата охрана на САЩ около 17:45 ч. с молба за помощ при транспортирането на 10 ранени от Лахайна до Маалаеа, тъй като има пожар блокиране на достъпа до Лахайна. Това е първото известие на бреговата охрана за пожара.

Хората във водата и на местата за акостиране на лодки използват фенерчета и телефони, за да насочват лодките през гъстия дим. Бреговата охрана спасява близо 40 души от брега и изважда 17 души от водата, докато цивилни помагат да бъдат извадени още от океана. Спасителните дейности продължават до ранните сутрешни часове.

Кекоа Лансфорд е сред спасителите. По-рано той се беше изкачил на хълм зад града и наблюдаваше как градът гори, опитвайки се да прецени кога ще е безопасно да се върне. Лансфорд каза, че знае, че хората ще се нуждаят от помощ, „защото пътищата са малки и там долу е доста тясно.“

През следващите няколко часа Лансфорд прави многократни пътувания до все още горящия център, често използвайки обратен път пътища, за да пътувате безопасно.

„Видях едно момиче и краката й бяха изгорени и тогава й помогнах“, каза Лансфорд. „И тогава нещо просто щракна в главата ми, сякаш всички ще бъдат изгорени. Така че просто продължих да се връщам надолу.“

Лансфорд съсредоточава усилията си върху Фронт Стрийт, като измъква колкото може повече хора от огъня.

„Издърпвайки ги зад стената , нали разбирате, и ги развеждах обратно до моя камион“, каза той.

Той отвежда всеки човек на място, което изглежда безопасно от пожар, където могат да бъдат взети от други. И след това се връща при намерете повече.

„Просто ги изваждам от огъня, уверете се, че няма да умрат от вдишване на дим. Някои от тях така или иначе ще умрат след това“, разказа той.

The къщите и сградите са твърде горещи за влизане, каза той, и популярно място за гледане на залеза се превърна в зона на смъртта.

Когато слънцето изгрява в сряда, градът, който някога е бил дом на около 13 000 души се превърна в пепелява пустош, замръзнала в последните си мигове на паника.

Потвърдени са повече от 100 смъртни случая, а приблизително 1000 души остават в неизвестност.

Много от оцелелите са ядосани, и преследван от мисълта, че само няколко минути предизвестие можеха да спасят много животи.

Кварталът на Бейрд близо до Lahainaluna Road беше пълен с деца, които бяха сами вкъщи, когато пламъците връхлетяха, каза той.

„Имахме нужда от още около 10 минути и можехме да спасим много деца“, каза той, задавяйки се в сълзите си. „Ако бяхме имали 10- или 15-минутно предупреждение.“

Семейството наскоро се осмели да отиде в търговски център в Кахулуи, търсейки момент на нормалност след трагедията. Те се натъкнаха на приятелка на сина си.

„Децата просто нямат филтър. Така че техният син изтича и просто казваше на нашия син, знаете ли, „Това дете е мъртво. Това дете е мъртво.“ И сякаш всички приятели на сина ми идват в къщата ни всеки ден“, каза той. „Родителите им бяха на работа и те бяха сами вкъщи. И никой не беше предупреден. Никой, никой, никой не знаеше.“

___

Буун съобщава от Бойс, Айдахо; Холингсуърт съобщи от Мишън, Канзас; Келър съобщи от Албакърки, Ню Мексико, а Лауер съобщи от Филаделфия. Журналистите от Асошиейтед прес Одри Макавой и Хейвън Дейли в Уайлуку, Хавай; Андрю Селски в Салем, Орегон; Ty ONeil и Claire Rush в Lahaina, Хавай; Michael Biesecker във Вашингтон, D.C.; Дженифър Макдермот в Провидънс, Роуд Айлънд; Дженифър Синко Келехър в Хонолулу и Кристофър Вебер в Лос Анджелис допринесоха.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР