В случая с изчезналия в Перник Александър за първи път

...
В случая с изчезналия в Перник Александър за първи път
Коментари Харесай

За пръв път: У нас беше задействана системата за изчезнали деца AMBER Alert

В случая с изчезналия в Перник Александър за първи път у нас е задействана системата AMBER Alert. Какво съставлява и по какъв начин оказва помощ тя? AMBER Alert съставлява система, обвързвана със обществените мрежи Фейсбук и Instagram, която дава опция да бъде изпратено известие с настояща информация за търсеното дете.

След като бъде подаден сигнал в полицията, ГДБОП реагира в границите на минути или часове, с цел да откри дали сигналът е подправен или не. Ако казусът е сериозен и в действителност става въпрос за изчезнало дете, тогава спецзвеното изпраща уведомление до обществените мрежи. Те от своя страна разгласяват информацията до 30 минути. Новината се популяризира до всички консуматори, които се намират в радиус от 200 км. от мястото, където детето е изчезнало.

В Съединените щати, обаче, където е създадена системата, информацията се пуска от радиа, малките екрани, по имейл и SMS-и.

„ Създадохме страница на нашия уебсайт, в която доста малко сме описали данни за детето. Изпратихме на Фейсбук линк до този уебсайт. Фейсбук потребителят, който е отворил Фейсбук или Instagram, вижда известие на екрана си ”, изяснява Владимир Димитров от отдел „ Киберпрестъпност ” в ГДБОП.

Условието да се задейства системата у нас е детето да бъде оповестено за общодържавно търсене. „ Необходимо е също да има действителна заплаха за живота и здравето на детето, с цел да бъде задействана тази функционалност ”, добавя Владимир Димитров. Всичко това се прави за екипите да се насочат към следите допустимо най-бързо, тъй като всяка секунда е от голяма важност, описват специалистите.

Йотова за изчезналото дете: Още от началото трябваше да бъдат потърсени специалисти

Днес коментар за случая с 12-годишния Александър от Перник пристигна от „ Дондуков ” 2. Според вицепрезидента Илияна Йотова обществото не е квалифицирано да реагира при сходни случаи. Основен пропуск, съгласно нея е, че още през цялото време е трябвало да бъдат потърсени специалисти. „ Тези деца са разнообразни и тази експертна помощ в тази ситуация е доста значима. Различни са, а пък през цялото време потеглиха да търсят детето по този начин, както за всеки един липсващ човек ”, сподели Йотова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР