В случай на забавяне на втория етап от проекта за

...
В случай на забавяне на втория етап от проекта за
Коментари Харесай

Каракачанов: МиГ-29 са без алтернатива, докато не вземем още 8 F-16

„ В случай на закъснение на втория стадий от плана за придобиване на още 8 самолета F-16 в интервала 2025 – 2026 година, то потреблението на МиГ-29 за носене на бойно дежурство (съвместно с първите 8 F-16) е без конкуренция “. Това декларира военният министър Красимир Каракачанов, в границите на парламентарния надзор по въпрос от депутата от ГЕРБ Христо Гаджев за ремонта на самолетите МиГ-29.
Засега МиГ-29 е единственият изтребител, с който до приемането и усвояването на първите 8 самолета F-16, се извършва целия набор от задания по защита на въздушното пространство на България, противовъздушна защита на войски и обекти на територията и акваторията на страната и с който се носи непрестанно бойно дежурство по осъществяване на задачата “Air Policing ”, показва Каракачанов.
Ремонтите
До края а септември тази година се чака да бъдат изпълнени множеството контракти с АО РСК „ МиГ “ за ремонта на самолетите МиГ-29, твърди Каракачанов. Той прецизира, че по рамковото съглашение с АО РСК „ МиГ “ от март 2018 година, което е за Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29, са подписани 5 контракта на обща стойност 41 565 174,08 евро и в отговора си показва информация за осъществяването им.
„ Към момента са сменени част от ресурсните елементи на 6 самолета МиГ-29, като този развой ще продължи и през 2021 година “, оповестява министърът.
Той удостоверява, че задачата на рамковото съглашение е била възобновяване на летателната валидност на 15 самолета и показва, че плануваните пари ще стигнат единствено за 8.
„ МО изпрати поръчка за цени за доставка на аварийни елементи и консумативи и осъществяване на поправки на елементи за възобновяване на летателната валидност на 15 самолета “, споделя той и отбелязва: „ След разбор на получените цени се откри, че с плануваните в Централния бюджет средства ще може да се възвърне редовността на не повече от 8 самолета. Предвид останалите разноски на МО и стартирането на другите предпочитани планове за рационализация на въоръжените сили, беше преценено, че на този стадий 8 самолета са максимумът, който страната ни може да си разреши “. Каракачанов напомня, че в тази връзка е бил квалифициран план за капиталов разход, включващ възобновяване на летателната валидност на 8 самолета и показва държавното решение, с което е бил признат в края на ноември 2018 година
Сроковете по петте контракта по рамковото съглашение с РСК " МиГ " започват от втората половина на 2019 година и не престават до осъществяването на последния контракт, което е разчетено за средата на 2021 година, изяснява още Каракачанов. Първият контракт е съвсем изцяло изпълнен. Сроковете на идващите два са изтекли преди малко и поради пандемията от COVID-19 ще бъдат удължени с 3 месеца посредством спомагателни анекси. Изпълнението на четвъртия контракт не е стартирало, поради рестриктивни ограничения в Русия, свързани с неразпространението на ковид, а петият контракт по рамковото съглашение, е със период 18 май 2021 година, разяснява още в отговора си министърът. 
Финансирането
„ За обезпечаване на летателната валидност на самолетите МиГ-29, в интервала 2006 – 2020 година са подписани редица контракти на приблизителна обща стойност 275 млн. лева без Данък добавена стойност “, показва Каракачанов и акцентира неритмичността във финансирането на поддръжката на самолетите.
„ За гарантиране на нужното количество изправна авиационна техника от състава на Военновъздушни сили е наложително обезпечаването на редовно финансиране за сключването на годишни контракти за доставки на аварийни елементи и осъществяване на планови и непланови поправки “, безапелационен е министърът и разяснява, че е неверна практиката през последните 20 години такова финансиране да се случва случайно.
Според него, само настоящето управление на Министерство на защитата е съумяло да обезпечи финансови средства в подобен размер, че да се обезпечи летателната валидност на всички видове авиационна техника. Каракачанов акцентира още, че като боен министър е следвало да възвърне редовността на приземените в предходни години самолети МиГ-29.
Въпросът и отговорът в цялостен текст: ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР