В случай на някакво неблагоприятно събитие, водещо до масово прекъсване

...
В случай на някакво неблагоприятно събитие, водещо до масово прекъсване
Коментари Харесай

Какво ще ни коства да живеем без GPS?

В случай на някакво неподходящо събитие, водещо до всеобщо спиране на услугите на GPS, загубите ще бъдат колосални, откри американско проучване

Откакто е проработила комерсиално, световната система за позициониране е все по-ценна за всички сфери на активност (снимка: CCO Public Domain)

Можем ли да живеем без GPS? Мнозина биха споделили: „ но несъмнено, аз се ориентирам добре и без тези джаджи ”. Но можем ли да живеем без Глобалната система за позициониране? Ако първият отговор, който ни идва мислено, отново е „ да ”, би трябвало да се замислим.

От световната сателитна система за навигация зависят телекомуникациите ни, превозът ни, дори и земеделието в доста елементи от света към този момент. Един ден без GPS може да коства по милиард $ единствено на Съединени американски щати. Колко подвластни сме от GPS?

Въпреки името си, Глобалната система за позициониране е значима не толкоз за картите и позициите. Важна е за времето. Всички спътници носят атомни часовници, синхронизирани един с различен и с координираното универсално време (UTC) – стандартът за време, употребен в целия свят – с акуратност до наносекунда.

Сателитите непрестанно излъчват информация за времето и местоположението си до Земята, където пък GPS приемниците получават сигналите и употребяват разликата във времето на идване на сигнала, с цел да дефинират точното състояние.

Определянето на времето в този момент към този момент е сериозна функционалност на системата. Телекомуникационните мрежи разчитат на GPS часовници, с цел да поддържат синхронизирани клетките си, тъй че сред тях може да се реализира диалог. Много електрически мрежи употребяват часовниците в оборудването, които тънко контролират настоящия поток в претрупаните мрежи.

Финансовият бранш употребява системи за синхронизация, получени от GPS, с цел да маркират транзакциите на пазара. Синхронизацията на компютърната мрежа, цифровата телевизия и радиото, радарите на метеорологичните станции, сеизмичният мониторинг и доста други значими действия на индивида през днешния ден зависят от GPS часовниците.

1 милиарда $ дневно

Откакто е проработила комерсиално, световната система е все по-ценна за всички сфери на активност. Неусетно концепцията за сателитна навигация стана толкоз значима, че Китай, Русия, Европейският съюз, Индия и Япония построяват лични районни или световни навигационнни системи.

Американците обичат да остойностяват нещата и в този момент едно от най-изчерпателните изследвания по тематиката е оценило цената на GPS технологията за стопанската система на Съединени американски щати. Проучването е спонсорирано от Националния институт за стандарти и технологии на американското държавно управление и е осъществено от изследователска организация, основана в Северна Каролина, наречена RTI International.

Изводът им е, че… сривът на GPS би им коствал по един милиард $ дневно. Каква ли би била цената в световен мащаб?!

Като част от разбора си откривателите са се обърнали към повече от 200 специалисти в потреблението на GPS технологията за разнообразни услуги – от селското стопанство до позиционирането на офшорни сондажни платформи и услуги за локализиране на доставките. Проучването обгръща интервала от 1984 година, когато зараждащата се GPS мрежа за първи път е отворена за комерсиална приложимост, до 2017 година Общата оценка е, че GPS е генерирала почти 1,4 трилиона $ стопански изгоди през този интервал от време.

Кой не може без GPS

Изследователите са открили, че най-голямата изгода, възлизаща на 685,9 милиарда $, е в категорията „ телекомуникации ”. Телематиката (подобрение на диспечерското ръководство на транспортни средства и вследствие на това – повишение на успеваемостта, понижаване на разноските и изгоди за околната среда) се класира като втората най-ценна категория – 325 милиарда $. Локационните услуги за смарт телефони са третата най-ценна категория, оценена на 215 милиарда $.

Според изследването, 90% от финансовото влияние на технологията са генерирани от 2010 година насам, т.е. единствено за 20% от интервала на проучването. Някои браншове на стопанската система едвам в този момент стартират да осъзнават цената на GPS технологията или да откриват нови приложения за нея, се показва в отчета – което демонстрира, че цената му като платформа за нововъведения ще продължи да пораства.

Въздействие при спиране

В случай на някакво неподходящо събитие, водещо до всеобщо спиране на услугите на GPS, загубите ще се равняват жестоко на към 1 милиард $ дневно, съгласно изследването. Авторите споделят, че това е единствено приблизителна оценка. Тя евентуално би била по-висока в избрани сезони.

За да оцени резултата от спирането, изследването е разгледало няколко разнообразни променливи. Сред тях е „ прецизната синхронизация ”, която прави вероятни голям брой безжични услуги, в това число синхронизиране на трафика сред другите оператори на мрежи, безжичното предаване сред базови станции и ръководството на системите за таксуване.

Освен това по-високите равнища на точност разрешават по-широка честотна лента и обезпечават достъп за повече устройства.

„ GPS се появи в миг на забележителна еволюция в телекомуникационния бранш и изигра решаваща роля в цифровизацията на телекомуникационната инфраструктура и появяването на безжични технологии ”, се споделя в изследването.

„ Безжичните технологии не престават да се развиват по способи, които усилват зависимостта си от доста прецизното време, което от своя страна усилва зависимостта от GPS. Многобройните софтуерни трендове – от самостоятелните коли до интернета на нещата – ще разширят безжичните технологии до нови граници през идващите години ”, допълват анализаторите.

Какво може да наруши GPS системата

Има редица „ естествени ” закани за работата на спътниците: галактически боклуци, галактически стихии, повреден програмен продукт, както и елементарни човешки неточности. Измежду тези закани най-опасни са галактическите стихии – това може да е евентуално пагубно, съгласно норвежкия геофизик Пал Брекке.

Умишленото нахлуване е различен фактор. Един от главните проблеми на системата е, че сигналите са задоволително слаби, с цел да могат елементарно да бъдат смутени. Известни са предостатъчно доста случаи, в които водачи с евтини устройства за заглушаване, предопределени да избегнат следенето от страна на работодателя, несъзнателно са смущавали даже летищните системи, свързани с GPS.

Има случаи, в които нарушители, заглушаващи GPS маркерите на откраднати артикули в транспортните контейнери, са спирали работата на цели пристанища.

Има и системи, целеустремено разработвани за деформиране на сигналите. Те карат GPS приемниците да се придържат към имитирани сигнал. Този тип устройства не карат GPS оборудването да стопира да работи, а просто трансформират информацията: изкривяват данните за времето и позицията на нищо неподозиращите консуматори. Това може да се употребява за похищение или целеустремено заблуждаване на цели екипи, да вземем за пример военни патрули.

Изводът

Резултатите от проучването изрично демонстрират, че е нужно в допълнение възстановяване на сигурността и сигурността на GPS системите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР