В случай че сте решили това лято да използвате отпуската

...
В случай че сте решили това лято да използвате отпуската
Коментари Харесай

На пазар по време на екскурзия в ЕС - какви са правата ни

В случай че сте решили това лято да употребявате отпуската си за къса екскурзия в чужбина, е добре да знаете някои свои съществени права като консуматори, когато пазарувате от локалните магазини. Важно е обаче да имате поради, че те важат единствено на територията на Европейския съюз, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Добрата вест е, че във всички тези страни Вие разполагате със същите права, които имате и във Вашия град. Какви са те съответно - припомнят специалистите на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП).

Двугодишна законова гаранция
В Европейския съюз потребителските артикули имат законова гаранция две години. През този интервал дефектната стока може да бъде гратис поправена или сменена. Не подценявайте обаче събитието, че при покупките по време на еднократни пътувания в чужбина, е малко евентуално да се върнете в същата страна единствено с цел да предявите претенция за некачествена дреха или даже за някакъв по-скъп артикул от вида на техниката. Затова е значимо преди да заплатите деликатно да огледате продукта и да го тествате, с цел да се убедите персонално, че дава отговор на описанието му и Вашите потребности, както и че действа изправно.

Рекламация в сервиза на търговеца в нашата страна
Възможно е едвам когато се приберете вкъщи да установите, че закупената по време на пътуването Ви зад граница стока е дефектна. В множеството случаи предявяването на претенция на място в комерсиалния обект в страната, от която е закупена, би било нерационално. Трябва да сте готови и за тази обстановка. Затова, още до момента в който сте в магазина, се поинтересувайте дали търговецът има оторизиран сервиз в България, към който да се обърнете при открит на по-късен стадий проблем с покупката.

Търговска гаранция
Магазините постоянно оферират комерсиална гаранция, която е включена в цената на стоката или се заплаща в допълнение. Тази гаранция, да вземем за пример може да бъде годна на територията на целия Европейски Съюз. Възможно е нейната дълготрайност да е 3, 5 или повече години.

Каква би трябвало да бъде комерсиалната гаранция?
Трябва да е писмена, разбираема и лесна за четене. Потребителите следва да знаят, че комерсиалната гаранция не замества минималната двугодишна гаранция, която имат по закон. Правото за избор сред двете е на клиента според от това кои условия го устройват повече в съответния случай.

Платете Данък добавена стойност в страната, където пазарувате!
Като консуматор - физическо лице, което пазари в Европейски Съюз, Вие би трябвало да платите Данък добавена стойност единствено един път и то в страната, където вършиме покупката. Изключение са новите коли. Когато закупите лека кола въпреки това в Европейски Съюз, заплащате Данък добавена стойност там, където я регистрирате.

Дискриминация в цените е неприемлива
При извършване на покупки в страна от Европейски Съюз от потребителите не може да се изисква да платят за покупката на една и съща стока или услуга по-висока цена от локалните поданици.

Пазете касовата записка и гаранционната карта!
Тези документи ще Ви бъдат нужни в случаите, в които ще се наложи да предявите претенция за дефектна стока или да отправите някаква рекламация към търговеца, от който сте пазарували.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР