В случай че се наложи да смените гумата по време

...
В случай че се наложи да смените гумата по време
Коментари Харесай

Как се сменя резервна гума на автомобил

В случай че се наложи да промените гумата по време на пътешестване, ще Ви бъдат нужни само крик, аварийна гума и подобаващ ключ за болтовете.

Безопасността е от първостепенно значение - паркирайте автомобила на равна и твърда повърхнина допустимо по-далеч от трафика.

Поставете триъгълник на съответното разстояние и използвайте спешните светлини, с цел да предупредите останалите водачи.

Уверете се, че не възпрепятствате трафика и че всички преминващи ще Ви виждат и заобиколят с нараснало внимание.

Застопорете автомобила с парче дърво или камък, сложени пред и зад една от гумите, с цел да осигурите непоклатимост и да избегнете превъртане.

Автомобилът би трябвало да бъде на скорост с включена ръчна спирачка.

Подгответе аварийна гума, крика и ключа.

Първо разхлабете болтовете, без да ги развивате напълно.

Поставете крика, като го центрирате, тъй че да сте сигурни, че той се намира на вярното място, и няма да повреди автомобила. Всяка кола има планувани места за покачване с крик наоколо до гумата. Ако не сте сигурни по какъв начин да го центирате, отворете управлението на автомобила, с цел да ревизирате.

Започнете повдигането на автомобила с крика, като поддържате натиска към земята, без да повдигате напълно автомобила - гумата би трябвало да е на разстояние към 5-10 см от земята.

Свалете тасовете, с цел да получите достъп до гайките на джантите. Гайките на джантата се развиват в посока, противоположна на часовниковата стрелка. Свалете гумата и се уверете, че крикът е устойчиво подложен.

Сложете аварийна гума и поставете гайките на джантата в верните позиции. Внимателно затегнете гайките в посока на часовниковата стрелка. Уверете се, че гайките на джантата са затегнати добре, само че не използвайте прекомерно огромно изпитание, с цел да не разместите крика.

Спуснете автомобил изцяло с крика, до момента в който не застане напълно на четири колела.

Уверете се, че сте стегнали гайките допустимо най-добре, преди да продължите с шофирането.

Съветваме Ви да спрете, откакто изминете няколко километра, с цел да проверете дали гайките на джантата към момента са затегнати.

Имайте предвдид, че аварийните гуми имат относително ниска оптимално позволена скорост. Огледайте се за жълта лепенка, на която има спомагателна информация. В множеството случаи оптималната скорост на придвижване с аварийна гума е 80 км/ч.

В допълнение, аварийна гума може да е с по-малък размер, тъй че шофирайте с нараснало внимание и я сменете с нова подобаваща гума допустимо най-скоро.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР