В случай, че бъде избран за председател на новия антикорупционен

...
В случай, че бъде избран за председател на новия антикорупционен
Коментари Харесай

Решимост за борба с корупцията заявяват и двамата андидати

В случай, че бъде определен за ръководител на новия антикорупционен орган, Николай Николов ще предложи законопроекти . Това е една от тезите, които изложи претендентът за ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, повдигнат от Българска социалистическа партия, Николай Николов по време на чуването си в Комисията за битка с корупцията, спор на ползи и парламентарна нравственос.

Другият претендент - Пламен Георгиев, повдигнат от ГЕРБ и " Обединени патриоти ", обаче счита, че на този стадий антикорупционното законодателство е задоволително , новият закон дава задоволително огромни пълномощия и в случай че се ползва както би трябвало, напълно скоро ще дойдат и резултатите. Той предложи обаче от време на време на шест месеца или година да се вършат разбори на цялото признато законодателство.

Пред комисията и двамата претенденти обявиха своята решителност и подготвеност да трансфорат битката с корупцията в своя идея. Николов бе показан от депутата от Българска социалистическа партия Крум Зарков, а Пламен Георгиев - от гербаджиите Красимир Вълчев и Данаил Кирилов.

Явявам се като претендент за ръководител на Антикорупционния орган не тъй като си диря работа, а тъй като преглеждам тази отговорност като идея, увери Николай Николов.
" По-важно е дружно да спрем корупцията. Не сме нито слаби, нито глупави. Можем да се оправим с това предизвикателство с общи старания ", сподели още Николай Николов.

Николай Николов сложи акцент върху публичните поръчки като методът, по който се разходват огромна част от обществените средства. Според него е значимо външните специалисти, които вземат участие в публичните поръчки и които в този момент се избират от възложителя на публични поръчки, да се дефинират от Комисията.
Николов съобщи, че Законът за битка с корупцията, както е признат, е насочен към предварителната защита на корупцията. За него е най-важното в областта на битката с корупцията е превантивна, социална и институционална среда, която да запушва всички канали за корупцията. Според Николов би трябвало да се сътвори " такава социална среда на непоносимост към корупцията ", която да пресича явлението в зародиш.

Ще употребявам целия си административен опит, с цел да направя Антикорупционния орган дейно работещ, сподели от своя страна претендентът за ръководител на ГЕРБ и " Обединени патриоти " Пламен Георгиев. Той счита, че със своята активност до миг е потвърдил, че когато има предпочитание и воля, резултати може да се реализиран.

Твърдото му разбиране е, че този нов антикорупционен орган има опция дейно да се бори с корупцията . Далеч съм от мисълта, че битката с корупцията ще бъде лесна, това е една комплицирана задача.
Той акцентира, че концентрацията на повече пълномощия води до голям брой организационни и правни проблеми.

Един от въпросите към претендентите беше дали в случай че бъдат определени за ръководители на бюрото, ще предложат своя съперник за собствен заместител, каквато процедура има в доста семократични и западни страни, Николов незабавно изяви подготвеност да направи това. Георгиев обаче добави, че има желание да се върне в прокуратурата, каквато е и неговата първа специалност. Едва на второ питане, Пламен Георгиев уточни, че ще прегледа опцията да предложи като собствен заместител съперника си Николай Николов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР