В Словакия се намира единственото в света средно училище по

...
В Словакия се намира единственото в света средно училище по
Коментари Харесай

Училище за соколари: Как деца се учат да общуват и да обучават соколи в Словакия?


В Словакия се намира единственото в света приблизително учебно заведение по соколарство.

Природата е най-големият създател и е основала удивително многообразие. В словашко учебно заведение, възпитаници се грижат за десетки хищни птици.

„ Нашето главно учебно заведение е единственото в света, в което се преподава соколарство. Училището беше несъмнено за закриване, само че соколарството резервира учебното заведение “, споделя Павел Михал, шеф на учебно заведение „ Максимилиан Хела “.

„ За децата на първо мято е огромна отговорност и те се отнасят отговорно. Също по този начин по-големите учат по-малките. В началото стартират с по дребни птици като сови и приблизително огромни хищни птици, и най-после с огромни орли и сови “, изяснява учителят по соколарство Ондрей Стракош.

Училището освен оцелява с помощта на соколарството, само че учениците са 180, а дребните от 3 до 6 години са 68.

„ В началото децата учат основите на соколарството. Трябва да ги научим да не се опасяват от хищниците. Разбира се те би трябвало да имат почит към тях, тъй като те въпреки всичко са хишници. От друга страна нашите птици са положителни и в никакъв случай няма да посегнат на децата “, изяснява Наталия Якобинова, помощник преподавател.

„ Това, което вършим с хищните птици, конете и нашия парк го финансираме основно с обществени събития “, изяснява шефът на учебното заведение.

„ Аз най-вече обичам соколи. Впечатлен съм от тяхната експедитивност, сложното образование и ловуването с тях. Когато соколът лети и ловното куче му покаже ловния обект, през това време ловецът просто си седи на коня. Това е образец по какъв начин те отлично работят дружно “, споделя Ондрей Стракош.

„ Трябва да имаш отношение към соколарството. Ако го нямаш и хищникът го усеща. Така и индивидът и птицата се тормозят. Човек би трябвало да се роди соколар “, споделя Якобикова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР