В сложен период сме - дебатът за общата селскостопанска политика

...
В сложен период сме - дебатът за общата селскостопанска политика
Коментари Харесай

Румен Порожанов: С национално съфинансиране ще запазим бюджета за развитие на селските райони

В комплициран интервал сме - дебатът за общата селскостопанска политика след 2020 година върви с разнообразни отзиви на страните, многогодишната финансова рамка е тежък документ, който се чака да бъде признат октомври-ноември.

В предлагането на Европейска комисия е планувано понижение с 15% на бюджета на Програмата за развиване на селските региони, само че ще има опция то да бъде обезщетено с национално съфинансиране.

Провел съм към този момент неофициални диалози и има подготвеност бюджетът за развиване на селските региони да се резервира до близо 3 милиарда евро. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на конгрес на Националното съдружие на общините в България.

Той увери кметовете, че земеделските производители в техните региони могат да се усещат сигурни за подпомагането и в интервала 2021-2027 година Няма понижение при средствата за директни заплащания за България, даже поради така наречен
конвергенция или външно доближаване има леко нарастване.

Министър Порожанов напомни, че е предоставено изработването на SWAТ разбор в бранш “Земеделие и храни ”, който ще е основата на бъдещия стратегически проект. Той благодари на кметовете, че построените в работата с тях връзки дават резултат.

Във форума взе участие и зам.изпълнителният шеф на държавен фонд “Земеделие ” Атидже Алиева-Вели. Тя разгласи, че е завършила административната обработка на 180 от подадените общински планове по ПРСР.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР