В Сливен ще се състои икономически форум "Бъдещето на Европа

...
В Сливен ще се състои икономически форум "Бъдещето на Европа
Коментари Харесай

Сливен и Ямбол с общи идеи за развитие на бизнеса в региона

В Сливен ще се състои стопански конгрес "Бъдещето на Европа - претовареност, напредък и вложение - дружно можем повече ", оповестиха от пресцентъра на общината.

На него ще бъде презентиран за първи път бизнес каталогът "Инвестиционна дестинация Сливен и Ямбол 2019 ", който показва двете общини като една икономическа единица.

За неговата подготовка беше обявено през юли. През август пък кметът на Сливен Стефан Радев и ръководителят на КРИБ-Ямбол инж. Николай Георгиев разискаха опциите за развиване на бизнес климата в района. Кметът е срещнал инж. Георгиев с плана за обща икономическа зона сред Сливен и Ямбол. И двамата са се обединили към мнението, че регионът дава извънредно добра причина за вложения и той може да се трансформира в един от най-големите центрове с стопански капацитет.
Целта на общия план е да бъдат привлечени повече вложители, оповестиха от общинската пресслужба. А по този метод младите ще се задържат в региона и ще желаят да се развиват тук.
Кметът на Сливен Стефан Радев уточни, че концепцията е да се показа района като една икономическа единица с население от към 300 хиляди души, която обгръща общините и обитаемоте места на разстояние от 45 минути. Според него разширението на пътя сред Сливен и Ямбол, за което Министерството на районното развиване и благоустройството е поело ангажимент, също ще способства за това.

Надеждата на общинските управляващи е, че в диалозите ще се включат районните търговско-промишлени покои и работодателските организации. "Ако бизнес планът се реализира, той ще трансформира района в един от най-големите центрове с стопански капацитет ", споделя Стефан Радев.

За развиването и популяризирането му беше основана информационна тактика, като през идващите шест месеца концепцията е районът да се показва като една икономическа единица.

Наскоро беше подписан меморандум сред "Национална компания индустриални зони " и община Сливен, които са се договорили да обединят старания, с цел да развият съдействие, ориентирано към реализирането на "ад хок " планове на територията на общината. Държавната компания ще оказва подпомагане на община Сливен с промотирането на плана за намиране на вложители, а и ще помогне на сдруженията, които са избрали територията на общината като дестинация за осъществяване на своите капиталови планове. Кметът на града Стефан Радев отбелязва, че терените, които биха могли да бъдат предлагани на евентуални вложители, към този момент имат направен обстоен организационен проект. Те се намират на извънредно подобаваща локация - наоколо до автомагистрала Тракия по пътя Ямбол-Сливен. Образователната система в района се отличава с най-вече механически профил.

Слѝвен е ситуиран наоколо до Ямбол и Нова Загора. Освен това най-голямото пристанище в България - Бургас, отстои единствено на 102 км в източна посока от града. Градът има много преимущества. Сливен е на 280 км източно от столицата София, на 180 км североизточно от Пловдив, и на 130 км от границите с Гърция и Турция. Предвижда се през Сливен да минава и трасето на Паневропейския транспортен кулоар №8.

Разположението на Сливен е удобно, тъй като е на кръстопът - близо е до прохода "Хаинбоаз ", също и до пътен възел "Петолъчката ", свързващи севера и юга, неотдавна издигнатата автомагистрала минава на 15 км от Сливен, в посока юг - към Ямбол, а основният път сред Бургас и София свързва пристанище "Бургас " и летище "Бургас " с централната част на страната.

Ямбол се намира в Югоизточна България и е ситуиран на двата бряга на река Тунджа. Намира се на 77 км от Черно море и южно от авномагистралата София-Бургас. Промишлеността е най-важният бранш в стопанската система на Ямбол. Структурата ѝ обгръща подотраслите: хранително-вкусова промишленост; химическа промишленост; машиностроене и металообработване; текстилна и трикотажна промишленост; шивашка индустрия и други. В Ямбол се развиват нови индустриални браншове като производството на автомобилно електрооборудване и преработването на отпадни пластмасови артикули. Сред огромните индустриални предприятия, определящи образа на индустрията в града, се подреждат: "Темпо М ", "Синтер М ", "Хидравлични детайли и системи ", "Екопласт Файбър ", "Язаки България ", "Миролио ", "Белла България ", "Тунджа ", "Папас олио ", "Карил ", "Винпром Ямбол " и други.

Важно значение за регионалната стопанска система има развиването на активността на дребните и междинни предприятия. Основна цел пред развиването на индустрията на Ямболска област е въз основата на наличния индустриален капацитет, с привличането на локални и задгранични вложения, да се обезпечи повишаване на производството, възобновяване на крайната продукция и повишение на нейната конкурентоспособност на вътрешния и интернационалните пазари.

Регионът е одобрен като един от най-големите производители на селскостопанска продукция в страната. Произвеждат се: хлебна и фуражна пшеница, ечемик, царевица, маслодаен слънчоглед, качествено алено и бяло грозде от винени сортове, плодове и зеленчуци, механически култури - памук, слънчоглед, кориандър.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР