В Сливен ще насърчават раждането на повече деца от образовани

...
В Сливен ще насърчават раждането на повече деца от образовани
Коментари Харесай

Община Сливен дава по една заплата за новородено на образовани родители

В Сливен ще предизвикват раждането на повече деца от образовани родители .
Те ще получават еднократна финансова помощ в размер на една минимална работна заплата при раждането на първо, второ и трето дете. В случаите на раждане на близнаци или тризнаци, ще се зачита поредността на раждане в фамилията.
Според предварителните планове, финансовият запас, нужен за въвеждане на стимулиращата демографска мярка, е към 260 000 лв. годишно.
Редът за разпределяне на финансовия тласък е написан в Правилник за изискванията и реда за даване на финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на община Сливен, който бе признат на сесия на локалния парламент през вчерашния ден. Автор на плана е заместник-председателят на Общинския съвет (от квотата на БСП) Деян Дечев.
За да имат право на помощта, родителите на новородентото или осиновено дете би трябвало да са навършили 18 години, да имат непрекъснати здравноосигурителни права и минимум приключено приблизително обучение. Еднократната помощ може да бъде поискана в период от три месеца след раждането на детето и се изплаща в 10-дневен период.
Сред главните претекстове за предлагането са следеният негативен прираст  на популацията в община Сливен и високият % на раждания от малолетни, необразовани, необразовани и несоциализирани родители.
Посочва се още, че промените в демографския профил на популацията водят до деформации на пазара на труда и утежняване на икономическата и капиталова среда в общината.
Чрез въвеждането на спомагателното финаносво стимулиране се цели възстановяване на демографската, социалната и икономическата картина в Сливен и района.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР