В Сливен днес започна 10-ата юбилейна Национална среща на главните

...
В Сливен днес започна 10-ата юбилейна Национална среща на главните
Коментари Харесай

В Сливен се провежда юбилейна среща на главните архитекти и експерти по устройствено планиране от общини в България 

В Сливен през днешния ден стартира 10-ата юбилейна Национална среща на основните архитекти и специалисти по устройствено обмисляне от български общини. Традиционно, в нея се включват необятен кръг представители от общините – основни архитекти, отраслови заместник-кметове, специалисти по устройствено обмисляне и ръководство на общинската благосъстоятелност, общински съветници от отрасловите непрекъснати комисии, както и кметове, при проявен професионален интерес.

Участниците и посетители на форума бяха поздравени от отрасловите зам.-кметове Камен Костов и инж. Стоян Марков. От името на кмета Стефан Радев те показаха удовлетворение, че Сливен е хазаин на конгрес, който през годините се е трансформирал в дипломат на положителния разговор сред централното и локално ръководство. Особено внимание беше обърнато на упоритостта на Община Сливен за обезпечаване на леснодостъпна и удобна среда и повече зелени площи при осъществяване на планове. На участниците във форума беше показан и новият основен проектант на Община Сливен – Виктор Дойчинов.

Благодарности към домакините за положителната организация и посрещане изрази изпълнителният шеф на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) – Силвия Георгиева.

В тематиката на днешните полемики са включени настоящи въпроси по отношение на планувани промени в законодателството, обвързвано с устройственото обмисляне, планиране и строителството, в това число, опциите за цифровизация на капиталовия развой. Ще бъде подложен акцент и на финансиране на общинските капиталови планове с национални средства, както и от Европейския съюз, и от Националния проект за възобновяване и резистентност. Диалогът ще продължи с обрисуване на опциите за възстановяване на процесите по запазване недвижимото културно завещание и на взаимоотношение сред Националния институт за недвижимо културно завещание и общините.

В програмата на срещата се чака да се включат арх. Стефан Аспарухов, заместник-министър на районното развиване и благоустройството, арх. Петър Петров – директор
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР