В следващия репортаж ще ви разкажем за забраненият по времето

...
В следващия репортаж ще ви разкажем за забраненият по времето
Коментари Харесай

Прилики и разлики между каталунския и испанския език

В идващия репортаж ще ви разкажем за неразрешеният по времето на военачалник Франко и говорен единствено у дома - каталунски език. Майчин е за към 6,5 млн души.


Час по каталунски на второкурсниците по " Испанска лингвистика " в СУ. И ние зададохме въпрос - за думата, която в последно време най-често се загатва, когато заговорим за Испания и Каталуния - самостоятелност.
Екатерина Балачева, учител по испански и каталунски: Както на каталунски, по този начин и на испански, independencia е самостоятелност.
Сходни лексикално, само че с огромни граматически разлики. Какво съставлява каталунският език?
Екатерина Балачева, учител по испански и каталунски: Ще намерите взаимки от португалски, от италиански и извънредно доста от френски. Може би в това отношение бихме споделили, че испанският език е много по-лесен. Както за изговаряне, по този начин и от страна на граматиката.
Разбира се, в него се усеща и мощно въздействие от испански. Самият каталунски дълго време е неразрешен и оцелява единствено на равнище ежедневно другарство. Освен в Каталуния, още и на Балеарските о-ви, Майорка, Менорка и в Андора, където каталунски и френски са публични езици. Колкото до Испания, там с изключение на испански, са приети езика на баските, каталунският и галисийският.

Екатерина Балачева, учител по испански и каталунски: Тези три езика съжителстват дружно с испанския, т.е. учи се на съответния език в учебно заведение, в университета, също по този начин и администрацията работи със съответните езици.Петя, II курс " Испанска лингвистика ": Като цяло е доста сложен каталунският, писмеността не я разбрах към момента, само че напредвамe.Георги, II курс " Испанска лингвистика ": Смятам, че в случай че отида в Каталуния, знаенето на каталунски ще ми е в плюс, заради народопсиохологията им. Жени, II курс " Испанска лингвистика ": Моите родители живеят в Каталуния и допускам, че като отивам там можеш да се оправиш единствено на испански, това ти е един голям плюс. Защото първо стартират да ти приказват на каталунски и едвам откакто видят, че не знаеш, ти приказват на испански.Екатерина Балачева, учител по испански и каталунски: Във всекидневния живот, в магазина, за най-елементартните неща ще се оправи, само че в случай че би трябвало да учи, в случай че е отишъл по Еразъм или желае да работи, ще му е нужно несъмнено да поучи този език.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР