В следващите три-четири години в България няма да има нова

...
В следващите три-четири години в България няма да има нова
Коментари Харесай

Не се очаква криза у нас през следващите 3-4 г., прогнозира Лъчезар Борисов

В идващите три-четири години в България няма да има нова икономическа рецесия. Това разяснява заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов по време на кръгла маса, проведена от Лабораторията за научно-приложни проучвания към Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси VUZF Lab.

"Прогнозата е направена при изискването, че не настъпят изключителни форсмажорни събития по света. Прогнозата е взета и мнение на МВФ, който чака спад на икономическия напредък в световен мащаб с 0,2 процентни пункта. Същите данни идват и от Европейската комисия. Какво значи това за нас – че се доближаваме до пика на икономическия напредък. Това значи, че след няколко години би трябвало да сме подготвени да се оправим с една идна икономическа криза”, уточни зам.-министърът, представен от БГНЕС.

Като аргументи за възможна рецесия Борисов регистрира редица регистрирани земетресения в китайската стопанска система, внезапни съмнения в цената на златото на международните пазари, бъдещето на брекзит, връзките Русия-Украйна; Косово-Сърбия и санкционните режими. Той акцентира, че ще бъдем доста по-силни дружно в Европейски Съюз, а измежду преимуществата на България е икономическият напредък, като са предстоящи 3,7% за тази година или дори повече.

Според Борисов във връзка с кредитния рейтинг страната ни няма съперник в ЦИЕ или измежду страните, които не са членки на еврозоната. България е на трето място по непоклатимост в целия Европейски Съюз въз основата на индикатора държавен дълг/БВП. „ Амбицията ни е до 2-3 години да бъдем водач по финансова непоклатимост в Европа. Тези три индикатора демонстрират, че в България има резистентност, добра бизнес среда “, безапелационен бе заместник-министърът на стопанската система.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР