В следващите седем години бюджетът на ЕС ще разполага със

...
В следващите седем години бюджетът на ЕС ще разполага със
Коментари Харесай

Бюджетът на ЕС ще разполага със 75 млрд. евро по-малко до 2027 година, съобщи Фон дер Лайен

В идващите седем години бюджетът на Европейски Съюз ще разполага със 75 милиарда евро по-малко, заяви през днешния ден ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тя настоя най-малко една четвърт от новия бюджет на Европейски Съюз да бъде ориентирана към напъните за запазване на околната среда. Според Фон дер Лайен Европейски Съюз би отчел огромен прогрес, в случай че употребява така наречен лични бюджетни доходи с въвеждането на нови налози.

Председателят на Европейска комисия поддържа страните в Европейски Съюз, които упорстват за запазването на политиките за замеделие и за доближаване, само че означи, че са нужни средства и за новите задания пред Европейски Съюз в областите на образованието, защитата и цифровизацията.

Хърватското председателство на Съвета на Европейски Съюз уточни, че към този момент постигането на единодушие по новия бюджет на Европейски Съюз се обрисува мъчно. Председателството добави, че договарянията се водят към този момент две години без забележим прогрес.

В последвалите изявления на парламентарните сили групата на Европейската национална партия (ЕНП) поддържа свикването на изключително съвещание на Европейския съвет за бюджета на 20 февруари. ЕНП прикани за въвеждане на европейско законодателство против олигарсите, с цел да не може огромни суми от бюджета на Европейски Съюз да стигат до едни и същи джобове. Тази група уточни нуждата от обвързване на изплащането на средства от Европейски Съюз с въпроса за върховенството на закона. Според групата на ЕНП законността е по-силна там, където има без значение правораздаване и свободни медии.

Групата на социалистите и демократите прикани да се реши въпросът с така наречен " лични доходи " за европейския бюджет. Според социалистите е належащо Европейски Съюз да се контракти за бюджет, при който няма губещи и печеливши страни.

Групата " Обнови Европа " настоя за осъвременяване на политиките за земеделие и доближаване и поддържа обезпечаването на " лични доходи " за европейския бюджет. Тази политическа сили също прикани за обвързване на въпроса с върховенството на закона и отпущането на средства от европейския бюджет.

Групата " Идентичност и народна власт " съобщи, че доста от досегашните разноски на Европейски Съюз не водят до забележими изгоди за жителите. Според тази политическа мощ Европейски Съюз няма потребност от " лични доходи ", а би могъл да спести 20 милиарда евро от средствата за структурни промени и 13 милиарда евро от предприсъединителните фондове.

Групата на Зелените се възпротиви против желанието на Европейски Съюз да вложи незадоволително средства в прехода към чиста стопанска система. Зелените обявиха, че няма да поддържат бюджета, в случай че се планува да бъде по-ограничен от досегашния.

Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) означиха потребността от понижаване на средствата за земеделие и доближаване, с цел да се реализиран другите цели на Европейска комисия при новите финансови условия. Липсва храброст да оценим успеваемостта на досегашния бюджет; би трябвало понижаване на средствата там, където не се следят задоволително изгоди, съобщи групата на ЕКР. Тази политическа мощ също поддържа обвързването на върховенството на закона с отпущането на бюджетни средства.

Групата на Европейската обединена левица изрази мнение, че желанията на комисията за енергийния преход няма да се осъществен, в случай че разноските в бюджета останат без смяна в частта за земеделие и за сближаване
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР