В следващите пет години населението на Земята за пръв път

...
В следващите пет години населението на Земята за пръв път
Коментари Харесай

От семето до рафта: Как технологиите ще променят доставките на храните?

В идващите пет години популацията на Земята за пръв път ще премине границата от осем милиарда. Нашата комплицирана хранителна верига – към този момент претрупана от измененията в климата и лимитираните водни запаси – ще бъде подложена на още тествания. За да отговорим на условията на това пренаселено бъдеще, ще се нуждаем от нови технологии и устройства, научни открития и напълно нови способи на мислене по отношение на сигурността и сигурността на храните.
Изследователите на IBM по целия свят към този момент работят върху решения на всеки стадий от хранителната верига, оповестиха от компанията.
Става ясно, че новите технологии оказват помощ на фермерите да максимизират добивите от посевите си и създават способи за ограничение на разхищението, което унищожава 45% от създадената храна. Учените на IBM работят за основаването на предпазна мрежа, която да улавя патогените и замърсителите преди да разболеят хората. И изобретяват способи, които да избавят сметищата и океаните ни от пластмаса.

От семето...
Учените са уверени, че цифровите двойници в селското стопанство ще оказват помощ за изхранването на растящото население с по-малко запаси.
Как даваш достъп до заем на фермер, който в никакъв случай не е стъпвал в банка? Като цифровизираш и уловиш всички аспекти на земеделието – от качеството на почвата, през уменията на тракториста, до цената на пъпеша, продаван на пазара. Това е известно като " Дигитален близнак " и в границите на идващите пет години, като използваме изкуствен интелект (ИИ), ще можем да използваме тези данни, с цел да предвиждаме точно добивите. Това на собствен ред ще даде на банките и финансовите институции данните, които са им нужни, с цел да провиснал на фермерите заеми за разгръщане – може би парите въпреки всичко порастват по дърветата.

До жътвата...
" В рамките на пет години ще отстраняваме доста от скъпоструващите незнайни във веригата за доставка на храните. От фермерите до доставчиците на хранителни артикули, всеки участник във веригата ще знае тъкмо какъв брой да засади, поръча и експедира. Изхвърлянето на храни ще намалее доста и продукцията в кошниците на потребителите ще бъде по-свежа, когато блокчейн технологията, устройствата IoT и логаритмите на ИИ обединят сили ", споделят още от IBM.

До рафта...
В рамките на пет години инспекторите по сигурност на храните по целия свят ще добият нова суперсила: способността да употребяват милиони микроби, с цел да предпазят това, което ядем. Тези микроби – някои безвредни за банкет от хора, други не – постоянно са в контакт с храните във фермите, фабриките и питателните магазини. Благодарение на нова техника, която ни дава опция да проучваме без високи разноски техния генетичен градеж, микробите ще ни кажат доста за сигурността на това, което консумираме.

До масата...
В рамките на пет години фермерите, преработвателите и продавачите на храни по целия свят – дружно с милиардите консуматори, готвещи в домовете си – ще имат опция да засичат без старания рисковите замърсители в храната си . Всичко, от което ще се нуждаят, е мобилен телефон или устройство със датчици с ИИ на кухненския плот. Изследователите на IBM основават мощни портативни датчици с ИИ, които могат да засичат портативни с храната патогени на всички места, където е допустимо да се появят такива. Тези портативни датчици за бактерии могат внезапно да усилят скоростта на тестванията за патогени от дни на секунди, като разрешават на обособени лица по хранителната верига да засекат съществуването на нездравословни ешерихия коли (E. Coli) или салмонела (Salmonella), преди да се развихри зараза.

До отпадъците...
Освен това третирането на отпадъците и основаването на нови пластмаси ще бъде изцяло трансформирано. Всичко, от картонените опаковки за мляко и пликовете за бисквити до пазарските торбички и мрежи, ще бъде рециклируемо, а производителите на полиестер ще могат да одобряват боклуци и да ги преработват в нещо потребно. Този преход ще бъде движен от нововъведения като VolCat, каталитичен химичен развой, който смила избрани пластмаси (наречени полиестери) в субстанция, която може още веднъж да зарежда машините за произвеждане на пластмаси, с цел да се създават нови артикули, уверени са още учените от IBM.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР