В следващите пет години населението на Земята за пръв път

В следващите пет години населението на Земята за пръв път ...

От семето до рафта: Как технологиите ще променят доставките на храните?.

В следващите пет години населението на Земята за пръв път ще премине границата от осем милиарда. Нашата сложна хранителна верига – вече претоварена от промените в климата и ограничените водни ресурси – ще бъде подложена на още изпитания. За да отговорим на изискванията на това пренаселено бъдеще, ще се нуждаем от нови технологии и устройства, научни открития и изцяло нови начини на мислене относно безопасността и сигурността на храните.
Изследователите на IBM по целия свят вече работят върху решения на всеки етап от хранителната верига, съобщиха от компанията.
Става ясно, че новите технологии помагат на фермерите да максимизират добивите от посевите си и разработват начини за ограничаване на разхищението, което унищожава 45% от произведената храна. Учените на IBM работят за създаването на обезопасителна мрежа, която да улавя патогените и замърсителите преди да разболеят хората. И изобретяват начини, които да избавят сметищата и океаните ни от пластмаса.

От семето...
Учените са убедени, че дигиталните двойници в селското стопанство ще помогнат за изхранването на растящото население с по-малко ресурси.
Как даваш достъп до кредит на фермер, който никога не е стъпвал в банка? Като цифровизираш и уловиш всички аспекти на земеделието – от качеството на почвата, през уменията на тракториста, до цената на пъпеша, продаван на пазара. Това е известно като "Дигитален близнак" и в рамките на следващите пет години, като използваме изкуствен интелект (ИИ), ще можем да използваме тези данни, за да прогнозираме прецизно добивите. Това на свой ред ще даде на банките и финансовите институции данните, които са им нужни, за да отпуснат на фермерите кредити за разрастване – може би парите все пак растат по дърветата.

До жътвата...
"В рамките на пет години ще елиминираме много от скъпоструващите неизвестни във веригата за доставка на храните. От фермерите до доставчиците на хранителни продукти, всеки участник във веригата ще знае точно колко да засади, поръча и експедира. Изхвърлянето на храни ще намалее значително и продукцията в кошниците на потребителите ще бъде по-свежа, когато блокчейн технологията, устройствата IoT и алгоритмите на ИИ обединят сили", казват още от IBM.

До рафта...
В рамките на пет години инспекторите по безопасност на храните по целия свят ще добият нова суперсила: способността да използват милиони микроби, за да предпазят това, което ядем. Тези микроби – някои безопасни за прием от хора, други не – редовно са в контакт с храните във фермите, фабриките и хранителните магазини. Благодарение на нова техника, която ни дава възможност да анализираме без високи разходи техния генетичен строеж, микробите ще ни кажат много за безопасността на това, което консумираме.

До масата...
В рамките на пет години фермерите, преработвателите и продавачите на храни по цял свят – заедно с милиардите потребители, готвещи в домовете си – ще имат възможност да засичат без усилия опасните замърсители в храната си. Всичко, от което ще се нуждаят, е мобилен телефон или устройство със сензори с ИИ на кухненския плот. Изследователите на IBM създават мощни преносими сензори с ИИ, които могат да засичат преносими с храната патогени навсякъде, където е възможно да се появят такива. Тези преносими сензори за бактерии могат рязко да увеличат скоростта на тестовете за патогени от дни на секунди, като позволяват на отделни лица по хранителната верига да засекат наличието на вредни ешерихия коли (E. Coli) или салмонела (Salmonella), преди да се разрази епидемия.

До отпадъците...
Освен това третирането на отпадъците и създаването на нови пластмаси ще бъде напълно трансформирано. Всичко, от картонените опаковки за мляко и пликовете за бисквити до пазарските торбички и мрежи, ще бъде рециклируемо, а производителите на полиестер ще могат да приемат отпадъци и да ги преработват в нещо полезно. Този преход ще бъде движен от иновации като VolCat, каталитичен химичен процес, който смила определени пластмаси (наречени полиестери) в субстанция, която може отново да захранва машините за производство на пластмаси, за да се изработват нови продукти, убедени са още учените от IBM.

Източник: actualno.com