В следващите пет години държавната компания Автомагистрали ще поддържа магистрала

...
В следващите пет години държавната компания Автомагистрали ще поддържа магистрала
Коментари Харесай

Държавната компания Автомагистрали ще поддържа Тракия

В идващите пет години държавната компания " Автомагистрали " ще поддържа автомагистрала " Тракия " сред Стара Загора и Бургас. Хасковската строителна компания " АБ " пък ще дава отговор за автомагистрала " Марица ", както и до момента.

Това излиза наяве от протоколите на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) по поръчката за поддържане на автомагистралите. Договори ще се подпишат, в случай че няма тъжби в Комисията за защита на конкуренцията. Това, което фрапира обаче, са странните ценови разминавания сред двата спечелилия в обособените действия. Те стигат до няколко пъти разлика за едни и същи неща.

По другите позиции - за " Хемус " и " Тракия " сред София и Пловдив, има конкуренция, защото предложения подадоха повече претенденти. От АПИ обясниха пред " Капитал ", че оценителната комисия към момента преглежда техните предложения.

Първите петгодишни спечелили

" Автомагистрали " е компания с принципал Министерство на районното развиване и благоустройството, което дава отговор и за АПИ. Единствената функционалност на сдружението е да извършва сходни поръчки на пътната организация, като постоянно употребява и подизпълнители. Прогнозната стойност на поддържането на " Тракия ", за което е определена компанията, е 11.8 млн.лв. " Автомагистрали " взе участие в търга и за поддържането на " Тракия " сред София и Пловдив, както и за сектор от " Хемус ", само че там и други компании са подали предложения.

" АБ " пък ще подписа контракт за " Марица " с планирана цена 16.4 млн. Фирмата е акционерно сдружение със съвет на шефовете, в който влизат Красен Оханян, Трифон Трифонов, Тенчо Пасков, Димитър Петков и Радостина Николова. В бранша се говореше за съгласуваност сред компанията и Делян Пеевски, откакто тя стартира да печели внезапно огромни поръчки, по сходство на модела на " Водстрой 98 ". Фирмата строи и жп-линията от София до Елин Пелин с маджарски сътрудник и има дребен дял в обединяването, което строи автомагистрала " Струма " сред Благоевград и Крупник.

Странните ценови разлики

В офертата се взимат поради единичните цени, като възложителят АПИ е определил прагове на тези стойности. Офертата на " Автомагистрали " съвсем постоянно е равна на тези пределни цени.

Цените на " Автомагистрали " съвсем за всичко са по-високи в сравнение с " АБ ", излиза наяве от документите. В някои случаи разликата на материали да вземем за пример е странна. Цената на идентични решетки за шахти в офертата на " Автомагистрали " са 141 лева, а на " АБ " - 52 лева на брой. Освен това в механизацията се виждат също сходни разлики. Например влекачът на " Автомагистрали " ще коства 204 лева, а на " АБ " - 88 лева с Данък добавена стойност.

При пясъкоструйната машина разликата е сходна - 286 лева при държавната компания против 100 лева на хасковската. В материалите сходни образци има също, като една от най-фрапиращите разлики е за звук магнезиева луга - " Автомагистрали " го оферират за 125 лева, а " АБ " - за цели 914 лева

Освен странните разлики, поръчките за поддържане са опция за възлагане на нови действия за десетки милиони без оповестяване на нови търгове и по този начин въпросните компании получават спомагателни доходи.

Както е посочено в документите на актуалната поръчка: " Сумата от всички заплащания по контракт за съответна обособена позиция за целия период на осъществяването му може да надвишава избраната в актуалната документи и в него оптималната планирана стойност ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР