В следващите няколко години изкуственият интелект ще се използва все

...
В следващите няколко години изкуственият интелект ще се използва все
Коментари Харесай

Повечето компании у нас са предубедени за данните на изкуствения интелект


В идващите няколко години изкуственият разсъдък ще се употребява от ден на ден в процесите на фирмите за взимане на решения (снимка: CC0 Public Domain)

Над три четвърти ( 79% ) от огромните компании в България имат предразсъдъци за данните на изкуствения разсъдък. Те осъзнават потребността да адресират казуса, само че срещат компликации в ефикасното справяне с него, сочат резултатите от световно изследване на Progress, озаглавено „ Предубежденията в данните: Скритият риск на изкуствения разсъдък ” и извършено от английската организация Insight Avenue.

Предубежденията постоянно идват от културните и персонални прекарвания на хората. Когато данните се събират и употребяват за образование на модели за машинно самообразование, тези модели наследяват предубежденията на хората, които ги основават. Това води до непредвидени и ощетяващи резултати, означават създателите на изследването, в което са взели участие над 640 бизнес и ИТ водачи от компании с над 500 чиновници от целия свят, включително България.
още по темата
Въпреки евентуалните проблеми от финансов, етичен и юридически темперамент, липсва схващане за нужните образования, процеси и технологии, с които сполучливо да се адресира казусът, акцентират от Progress.

Проучването демонстрира, че 95% от ИТ и бизнес водачите в България считат, че ще разчитат повече на изкуствен интелект в процесите на фирмите си за взимане на решения в идващите няколко години, само че единствено 13% имат открити процеси и политики за справяне с съществуването на предразсъдъци в данните.

Сред основните аргументи за това са неналичието на схващане на вероятните предразсъдъци в данните (39%) и на положителни практики за установяването на сходни нередности (37%).

Резултатите от изследването в България сочат още, че:

„ Загуба на потребителско доверие, регулаторни проблеми и опасности за сигурността на бизнеса са единствено част от следствията на съществуването на преднамереност в данните и логаритмите ”, разяснява Симеон Стойчев, вицепрезидент „ ИТ инфраструктура и интервенции ” в Progress.

По неговите думи, предотвратяването на предубежденията в данните на ранен стадий включва композиция от технологии, образования и процеси, а отговорността се носи от всички, които ги употребяват. „ Само по този начин можем да сме сигурни, че изкуственият разсъдък ще работи в интерес на хората и бизнеса ”, заключи Стойчев.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР