В следващите дни или седмици ще разговаря с останалите пет

...
В следващите дни или седмици ще разговаря с останалите пет
Коментари Харесай

Консултации при президента: Продължаваме промяната са в понеделник

В идващите дни или седмици ще беседва с останалите пет партии

Президентът Румен Радев предложения в понеделник втората политическа мощ - " Продължаваме промяната " на съвещания и разгласи, че цикълът " избори след избори ", не е най-хубавото решение, предаде . 

Все още партиите в Народното събрание са на мнение, че страната се нуждае не от избори, а от постоянна власт. Трудният разговор в пленарната зала и разграничителните линии обаче карат партийните централи да се замислят по кое време може да е следващият предварителен избор и подготвени ли са за него.

Графикът е в ръцете на президента, който в понеделник ще одобри " Продължаваме промяната ". След това - в идващите дни или седмици ще беседва с останалите пет партии.

Държавният глава разгласи, че връчването на първия мандат ще зависи от тона на консултациите. Ако първата директория е несполучлива, идва ред на втори и трети късмет. В сюжет за нов избор - партиите предвиждат, че той може би ще е при започване на март, а точно 5 март.

Два дни преди да посрещне на " Дондуков " 2 и " Продължаваме промяната " – президентът отново прикани за разговор.

Правителство, а не избори, желаеха и партиите в Народното събрание.

„ Януари - февруари страната да е без ръководство, без парламент, без бюджет е пагубно за страната “, каза Христо Проданов от БСП.

„ Ако се стигне до нов предварителен избор – рецесията ще бъде необратима “, счита Георг Георгиев, ГЕРБ-СДС.

Тонът в пленарната зала на 48-то Народно заседание обаче кара политическите сили да бъдат скептични.

„ Това, с което започнахме, е предвестител на може би недългото битие на 48-я парламент “, съобщи Бойко Рашков от " Продължаваме промяната ".

„ Едно такова държавно управление, което ще бъде формирано, то ще бъде плод на един извънредно сериозен компромис и ще бъде самобитен политически Франкенщайн, който ще закопае България “, каза Костадин Костадинов от " Възраждане ".

Така в партийните централи към този момент се прелиства и календарът за вероятната дата на нов предварителен избор.

Между 1 и 15 март може би “, смята Костадин Костадинов.

„ Януари и февруари не са време за избори. Януари, февруари подготвя за още по-ниска изборна интензивност “, отбеляза Христо Проданов от БСП.

„ Ако са през февруари, това значи, че не са през 2026 година и ние сме се провалили в единствената цел на партийната система – да създаде работещо устойчиво ръководство “, разяснява Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.

„ Ние чакаме не дата за последващи избори, ние чакаме ръководещата партия да сформира кабинет. И в случай че тя не сформира кабинет – да носи отговорност пред цялото общество за какво смъкна постоянното държавно управление “, добави Бойко Рашков.

Коя е вероятната дата за предварителен избор не предвидиха от " Демократична България ", ДПС и " Български напредък ".

В 10 ч. в понеделник от " Продължаваме промяната " ще влязат на " Дондуков " 2. Следващата партия, която чака покана, е ДПС.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР