В следващите 8 години над 40% от българските учители предстои

...
В следващите 8 години над 40% от българските учители предстои
Коментари Харесай

Деница Сачева: 40% от учителите ще излязат в пенсия до 8 години

В идващите 8 години над 40% от българските учители следва да излязат в пенсионна възраст и това ще докара до един сериозен недостиг. Това заместник-министърът на образованието Деница Сачева по.

“Необходимо е да притеглим повече младежи към специалността на учителя и да се обърнем към учениците, които в този момент са на 15-16 години и да им кажем, че специалността на учителя следва да бъде доста по-добре платена, с доста по-добри условия на труд в границите на идващите няколко години и е специалност, която ще има огромно търсене”, добави заместник-министърът.

Деница Сачева изясни, че на среща с наставнически организации се е стигнало до консенсус, че видеонаблюдението в учебните заведения и класните стаи може да бъде и доста рисково за децата: “По отношение на видеонаблюдението по-голямата част от участниците се сплотиха към това, че сходен вид мярка освен че не би била решение, а би била отваряне на „ кутията на Пандора “. Агресията и насилието, за жалост, е феномен, който надалеч не е единствено в просветителната система. За страдание, ние всекидневно сме очевидци на принуждение и експанзия даже в нормалните си човешки връзки. Поели сме ангажимент за това да създаваме антистресова стратегия за учителите в детските градини и учебните заведения. В кратковременен проект ще желаяме от просветителните институции да проведат съвещание на педагогическите препоръки и всяка една институция да предприеме съответни ограничения в това отношение, само че би трябвало да си даваме ясна сметка, че без положителното взаимоотношение сред родители и учители, всичко това, което желаеме да реализираме, няма да може да бъде действителност.”

Заместник-министърът посочи, че Министерството на образованието работи в посока на подобряването на работната среда на учителите: “За първи път се приказва за двойно нарастване на заплатите на учителите. Това е една от доста значителните ограничения, които би трябвало да бъдат взети. Говорим за вложения повече от 600 млн. лева в просветителна инфраструктура, които, макар мащаба на това число, ще бъдат незадоволителни за всички потребности. Трябва да си даваме сметка в какво време живее. Разбира се, в същото време имаме доста повече стрес, доста повече конкуренция, динамичност на информацията, съществени проблеми в фамилиите. В България има сериозен проблем с деца, чиито родители са в спор, деца на родители емигранти. Всички тези проблеми в най-голяма степен рефлектират точно в учебното заведение и като общество би трябвало да си даваме сметка, че чакаме от учителя да бъде свръхчовек и да компенсира всички тези дефицити.”

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР