В следващите 8 години над 40% от българските учители предстои

...
В следващите 8 години над 40% от българските учители предстои
Коментари Харесай

Над 40% от учителите ще се пенсионират за 8 години

В идващите 8 години над 40% от българските учители следва да излязат в пенсионна възраст и това ще докара до един сериозен недостиг. Проблемът със застаряването на преподавателите е на дневен ред от дълго време и макар че през последните години броя на младите педагози нараства, той не може да компенсира излизащите в пенсия. За превъзмогване на дефицита на учители е нужно към специалността да бъдат привлечени още младежи.

Това сподели зам.-министърът на образованието Деница Сачева пред БНР. Според нея преподавателската специалност би трябвало да се популяризира измежду учениците, които в този момент са на 15-16 години. " Да им кажем, че специалността на учителя следва да бъде доста по-добре платена, с доста по-добри условия на труд в границите на идващите няколко години и е специалност, която ще има огромно търсене ", добави Сачева.

Тя разяснява и резултатите от срещата сред представители на министерството, на общините, на учителите и на родителите, на която се обсъждаха ограничения за предотвратяването на експанзията в класните стаи. Сачева още веднъж повтори, че позицията на министерството е, че наложително видеонаблюдение в детските градини и учебните заведения не би трябвало да има. На същото мнение са учителските синдикати и някои от родителските организации. " По отношение на видеонаблюдението по-голямата част от участниците се сплотиха към това, че сходен вид мярка освен че не би била решение, а би била отваряне на " кутията на Пандора ". Агресията и насилието, за жалост, е феномен, който надалеч не е единствено в просветителната система. За страдание, ние всекидневно сме очевидци на принуждение и експанзия даже в нормалните си човешки връзки ", разяснява Сачева.

Тя напомни, че просветителното министерство се ангажира да създаде антистресова стратегия за преподавателите, а краткосрочните ограничения за възстановяване на взаимоотношението сред родители и учители би трябвало да се набележат и ползват от педагогическите препоръки в градините и учебните заведения.

Заместник-министърът посочи, че Министерството на образованието работи в посока на подобряването на работната среда на учителите посредством нарастване на заплатите и вложения в инфраструктурата.

" Говорим за вложения повече от 600 млн. лева в просветителна инфраструктура, които, макар мащаба на това число, ще бъдат незадоволителни за всички потребности. Трябва да си даваме сметка в какво време живее. Разбира се, в същото време имаме доста повече стрес, доста повече конкуренция, динамичност на информацията, съществени проблеми в фамилиите. В България има сериозен проблем с деца, чиито родители са в спор, деца на родители емигранти. Всички тези проблеми в най-голяма степен рефлектират точно в учебното заведение и като общество би трябвало да си даваме сметка, че чакаме от учителя да бъде свръхчовек и да компенсира всички тези дефицити ", разяснява Сачева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР