В следващите 5 г. няма да достигат 500 000 работници“24

...
В следващите 5 г. няма да достигат 500 000 работници“24
Коментари Харесай

Шивачки, шофьори и продавачи най-търсени от бизнеса до 2023 г. - виж първата карта на кризата за раб

В идващите 5 година няма да доближават 500 000 служащи

“24 часа ” разгласява първата карта на потребността от работна ръка - в Плевен ще има рецесия за котелисти, в Търговище - за библиотекари

Добър български език става наложително условие

Само 32,4% от работодателита показват като нужна цифровата подготвеност на личния състав

Шивачки, водачи и продавачи ще са най-нужни на бизнеса в идващите 5 година Традиционно ще се търсят и строители, заварчици и касиери. Това демонстрира изследване на Агенцията по заетостта измежду шефовете на 5012 компании. Ще има потребност и от бармани, сервитьори и готвачи.

Въпреки развиването на технологиите главният апетит съгласно самите работодатели ще са специалностите, свързани с дееспособност - водачи за камиони и интернационалните транспорти, трактористи, комбайнери, багеристи, кранисти, огняри, заварчици, спасители, капитан на транспортен съд, щурман и други

При висшистите

най-търсени ще

са учителите,

лекарите и

медицинските

сестри

Следват библиотекари, публицисти, инженери, адвокати, финансисти, психолози и прочие

Повечето работодатели се нуждаят от средноквалифициран личен състав за промишлеността и строителството.

Така в София най-търсени ще са водачите на тежкотоварна техника, продавачи и машинни оператори по шиене. Работодателите са декларирали и потребност от IT експерти, счетоводители и от фитнес инструктори. В Пловдив шивачите оглавяват дефицитните специалности, след тях са учителите и машинните оператори. В Бургас ще се търсят най-вече сервитьори и фрагменти за туризма, до момента в който във Варна това ще са водачите. По морето недостиг ще са и специалностите в областта на кораборемонта и морското дело. Гладачи ще са нужни във Велико Търново и Русе, а дърводелски служащи в Габрово, Пазарджик, Сливен и Шумен. Котелисти пък ще са нужни в Плевен, саяджии в Разград и библиотекари в Търговище.

Част от работодателите обаче не могат да си предвиждат потребността от бъдещи фрагменти поради навлизането на роботите и дигитализацията на пазара на труда, споделиха специалисти.

Те обясниха, че

машините могат

да заменят

служащите на

поточните линии,

касиерите и

сервитьорите

Според изследвания още в този момент 30% от дилемите на 70 на 100 от специалностите могат да се извършват от машини.

Според редица изследвания в идващите 5 години нa пaзapa нa тpyдa в Бългapия нямa дa дocтигaт 500 xиляди paбoтници. Heдocтигът нa кaдpи щe бъдe и пpичинaтa чyждите инвecтитopи дa нямaт възмoжнocт зa paзшиpявa- нe нa бизнeca cи в cтpaнaтa.

Най-важното условие на шефовете към новите чиновници е мотивация и отговорност към работата. Анкетата демонстрира, че служащите би трябвало да имат и положителни личностни качества. Половината шефове са желали и предходен опит. Едва 1/5 от интервюираните шефове имат подготвеност да обезпечат длъжностен превоз, а 30% - да поемат отчасти разноските за междуселищно пътешестване на личния състав.

Бизнесът е податлив да влага в квалификацията на личния състав си. Преобладаващи са образованията, свързани с всеобщо търсени специалности - оператори на машини, шлосери, заварчици, монтьори, техници, инженери, шивачи, мебелисти и други

Шефовете са склонни да обучат личния състав си за готвачи и сервитьори. Най-малко от тях са дали отговор, че биха вложили в курсове по непознати езици. В София се открояват образованията в IT технологиите.

От личния състав си началниците желаят да работят добре с клиенти, да имат самоконтрол и дисциплинираност. Проучването демонстрира, че съгласно 55% от шефовете най-важното умеене, което би трябвало да имат чиновниците им, е положително притежаване на български език.

За 45 на 100 от работодателите подчинените им

би трябвало да

са виновни

и да работят

добре в екип

На чуждоезикови знания и положителни компютърни умения държат 1/5 от шефовете.

“Само 32,4% от интервюираните работодатели показват като нужна цифровата подготвеност, което на фона на IV индустриална гражданска война, набиращата скорост електронизация и роботизация и основаването на роботи с електронен мозък в известна степен е необяснимо ”, показват от организацията по заетостта.

Проучванията за потребностите на работодателите по райони ще се вършат два пъти годишно посредством анкети до компаниите. Агенцията по заетостта започва второто изследване през август. Резултатите служат за вярното ориентиране на старания и запаси към ограничения за възстановяване на връзката сред образованието и потребностите на бизнеса. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР