В следващите 2 до 3 седмици ще има разработена нова

...
В следващите 2 до 3 седмици ще има разработена нова
Коментари Харесай

В следващите седмици ще има нова мярка в подкрепа на бизнесите, които не работят |

В идващите 2 до 3 седмици ще има създадена нова мярка в поддръжка на бизнесите. С нея ще има опция да се заплаща непосредствено на служащите и чиновниците със затворени бизнеси. Това съобщи министърът на труда и общественото развиване Деница Сачева пред Българска национална телевизия. 

Тази мярка се създава и съветва с Европейската комисия. Ще бъде и съветвана със обществените сътрудници. 

" Това, което ние вършим сега, е да създаваме ограничения дружно с сътрудниците от Оперативна програма " Развитие на човешките запаси ". Имаме подготвеност за всички бизнеси, освен за заведенията, да предложим в границите на идващите 2 до 3 седмици нова мярка, която да бъде с опция да се заплаща непосредствено на служащите и чиновниците в затворени бизнеси. С нея ще се заплаща два пъти минималното обезщетение за безработица дневно - т.е. 24 лв. дневно за всеки работен ден, в който наложително е трябвало да бъде затворен бизнеса ", съобщи Сачева.   

Тя изясни, че страната ще продължи да влага в опазване на здравето, като към този момент се мисли и за поддръжка на лекарите от доболничната помощ и джипитата.

В момента всички държави укрепват точно здравните си системи и това, което ние вършим, е преди всичко да влагаме в самите лекари и в самите медицински сестри, в медицинския личен състав, който е ангажиран в на първа линия, безапелационна е Сачева. 

" Само през Оперативна програма " Развитие на човешките запаси ", която минава през нашето министерство, до момента 120 млн. лв. са отделени за тези 1000 лв., които се дават на първа линия, а следва да дадем и още 40 млн. лв.. 145 млн. лв. съвсем са отделени пък от оперативната стратегия в Министерство на районното развиване и благоустройството за техника и инсталация. Това, което още не сме създали и има потребност да бъде направено е да подсилим точно първичната помощ и да дадем повече средства на общопрактикуващите лекари ", сподели още общественият министър.

Според Сачева Бюджет 2021 е уравновесен, като средствата са рационално разпределени по обособените пера, с невисок недостиг.

" Бюджет с недостиг, само че той е дребен, на фона на останалите европейски страни. И въпреки всичко ние сме втори по най-нисък недостиг след Естония. Същото се отнася и за дълга. Ние към момента не сме достигнали двуцифрените цифри на недостиг и задължения, които имат доста други страни, в това число и безработицата към момента се движим сносно. В момента вършим доста рационални крачки и никога не може да се каже, че разхищаваме пари, хвърляме пари или вършим нещо, което е безразсъдно. Виждате, че бюджета се пробва да бъде уравновесен, като несъмнено, дава превес точно на вложенията в фамилиите и семействата ", добави тя. 

Какво популистко или предизборно виждате в това, че са отделени съвсем 73 млн. лв. за фамилиите, чиито деца ще учат отдалечено и имат ниски приходи. Какво има, в това да се създадат универсални детски надбавки, тогава, когато във всяко семейство има потребност от спомагателни пари, с цел да отглежда децата си, разяснява Сачева.   
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР