В следващите 10 години в България ще има остър недостиг

...
В следващите 10 години в България ще има остър недостиг
Коментари Харесай

До десетилетие работниците няма да достигат във всички сектори на икономиката

В идващите 10 години в България ще има изострен дефицит на работна ръка във всички сфери. Това разяснява просветителният министър Красимир Вълчев в ефира на bTV.

По неговите думи максимален ще бъде дефицитът на експерти със приблизително професионално обучение. Вълчев показва, че това е и повода отрасловото министерство да упорства за увеличение на броя на учениците в професионалните паралелки.

По думите на Вълчев учениците ще се подтикват в допълнение посредством увеличение на стипендиите. Министърът уточни и че в бюджета за идната 2018 година са планувани в допълнение 3 млн. лева за финансирането на паралелки за придобиване на специалности с максимален дефицит на пазара на труда.

Според просветния министър казусът с професионалното обучение се крие в това, че хората стартират да го възприемат като непрестижна форма на обучение. Заради това родителите не насърчавали децата си да се включат в професионалното обучение.

Относно дуалното обучение Вълчев изясни, че страната ни употребява опита и финансовата поддръжка на швейцарското посолство. По думите му у нас се уголемява броя на учениците, които са включени в дуална форма на образование, само че това на първо място зависило от интензивността на гимназиите.

Министърът изясни и че просветното министерство е готово да одобри промени в нормативната уредба за отпущането на повече бюджетни средства за разширение на дуалното обучение.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР