В следващите 10 дни се очаква хората, които се нуждаят

...
В следващите 10 дни се очаква хората, които се нуждаят
Коментари Харесай

Математик прогнозира по-висока смъртност от Covid-19 у нас в следващите 14 дни

В идващите 10 дни се чака хората, които се нуждаят от незабавна здравна помощ да нарастват, а в идващите 14 дни се чака да се усилят и смъртните случаи. Това предвижда в ефира на математикът Петър Велков. Според него към момента не сме стигнали пиковите стойности на епидемията у нас и числата занапред ще нарастват. 

" Според всички водещи епидемиолози и лекари на първа линия, ограниченията би трябвало да се затегнат. Има най-различни образци в Европа и освен - колкото повече се бавим, толкоз повече време лишава да се види резултатът от ограниченията и от един локдаун. Ако в този момент вземем ограничения, тогава ще имаме и едни доста по-спокойни празници през декември със фамилиите си и ще можем да стартираме по-спокойно и годината, което е добре и стопански ", подчерта математикът. По думите му, случаите ще нарастват в първите няколко дни, даже в случай че ограниченията бъдат затегнати в този момент.

По думите му, в момента 20 000 е разликата сред карантинираните и дейните случаи, което съгласно Велков значи, че има 20 000 дейни лица, които не са под карантина и популяризират евентуално вируса.

" Ние не управляваме пандемията, разчитаме на шанса и на самосъзнанието на хората. В момента нямаме данни за действителната обстановка, което е доста притеснително. Изготвянето на математически модели става все по-трудно, т.е. не знаем какъв е действителният брой на инфектираните в България, мъчно е да вършим сметки. Данните за хоспитализация също не са действителни, защото един сериозен % от хората, които се нуждаят от болнично лекуване, нямат достъп до хоспитализация. Съответно, това надвишава и данните за смъртността. По разнообразни данни, може би с 50% е по-висока непосредствено смъртността от COVID-19. Съвсем скоро ще гоним 200 смъртни случая дневно, към този момент минахме три следващи дни с над 100 броя. В момента виждаме смъртността вследствие на седмицата към 1 ноември, а тогава имахме два пъти по-малко инфектирани, което значи че към края на месеца, смъртността ще нарасне двойно ", изясни Велков.

" Скоро ще оглавим съвсем всички ранглисти в Европа, обстановката е тотално изпусната ", предвижда Велков. Той посочи, че присъственото образование е проблем, а учебните заведения са ускорител на пандемията, тъй като децата са преносители, макар че множеството изкарват болестта безсимптомно.

" В момента е ужасяващо - нямаме учители, има висока заболеваемост, а леталитетът е извънредно висок - 1,5% при учителите. Ако това продължи, скоро няма да има кой да учи децата ни ", направи мрачна прогноза математикът Велков, който е и преподавател по математика. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР