В следващите 10-15 години дори най-откъснатите точки на планетата ще

...
В следващите 10-15 години дори най-откъснатите точки на планетата ще
Коментари Харесай

Starlink, Илон Мъск и колко ще струва достъпът до интернета на Мъск

В идващите 10-15 години даже най-откъснатите точки на планетата ще бъдат снабдени с бърза и постоянна интернет връзка.

Това е обещанието, което милиардерите Илон Мъск и Джеф Безос насочат към популацията на Земята с плановете си за изпращане на десетки хиляди интернет спътници в космоса.

Към момента в ниска орбита над нас обикалят към 60 спътника на Starlink, които Мъск и SpaceX изпратиха по-рано тази година.

Тази численост е прекомерно дребна, с цел да обезпечи интернет връзка за забележителен брой хора, като по думите на Мъск ще са нужни най-малко 800 спътника за " умерено положително " покритие.

Няма по какъв начин да не се запитаме обаче какъв брой ще коства достъпът до " галактическия интернет " и какъв брой добър в действителност ще е сигналът, приближаващ от летящите Starlink апарати.

Истината е, че още от 90-те компания на име HughesNet разполага със спътници, които облъчват дребни елементи от планетата с интернет сигнал.

Причината за това компанията да не е развила бизнеса си в световен мащаб се крие в невъзможността й да усъвършенства латентността на връзката - времето, нужно за обменяне на данни сред спътниците и устройствата на земята.

Към момента множеството поземлени интернет системи работят със забавяне от сред 8 милисекунди и 20 милисекунди, до момента в който интернетът, приближаващ от спътниците на HughesNet, оперира при забавяне от към 600 милисекунди.

От Starlink дават обещание, че спътниците на Мъск ще съумеят да доближат забавяне от едвам 25 милисекунди при скорост на трансфер на данни от 1Gbps, само че не изясняват по какъв начин тъкмо ще се случи това.

Големият въпрос обаче е различен и той е какъв брой тъкмо ще коства достъпът до сходен интернет, наличен в най-отдалечените райони на света.

Отговорът към момента не е публично доказан от SpaceX и Starlink, само че по ранни данни месечният абонамент за безграничен трафик при към този момент упоменатата скорост ще е от порядъка на 80 $.

Това е нелоша цена за " цифровите номади ", които обикалят света и работят от компютрите си, само че наподобява като непостижима сума за хората, които към днешна дата не могат да си разрешат да имат какъвто и да интернет.

Основна част от акцията както на Мъск, по този начин и на Джеф Безос, е концепцията, че интернет спътниците ще обезпечат достъп до мрежата за хора, които все още към момента нямат подобен.

При тези цени обаче, надали някой ще може да се възползва от опцията, предоставена им от мощните на деня. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР