В скоро време ще можем да проверяваме дали кръчмата, където

...
В скоро време ще можем да проверяваме дали кръчмата, където
Коментари Харесай

Гледаме в нета дали кръчмата е била проверявана

В скоро време ще можем да ревизираме дали кръчмата, където сме избрали да вървим е била проверявана от санитарните инспектори и какви са резултатите на инспекцията. Това стана ясно по време на конференция за Световния ден на прехраната, написа Монитор.

По време на събитието консултантът доктор Христо Христозов разяснява проблемите с контрола на храните у нас и по-точно неналичието на задоволително бистрота.

„ В Украйна със съдействието на Европейски Съюз е основан уебсайт, където в действително време всеки консуматор може да ревизира дали заведението, което желае да посети или производителят, чийто артикули ще купува са били проверявани от санитарните управляващи и какви са резултатите от инспекциите. У нас има сходен указател на биопроизводителите и за сортовите семена, само че те са доста дребен сегмент от производителите в България “, разясни специалистът.

Относно схемите за изхранване на децата Иванов се похвали и че земеделското ведомство е създало национална тактика за използване на схемата за предложение на плодове, зеленчуци, мляко и детски артикули в детските градини и учебните заведения до 2022-2023 година „ В схемата за учебен плод и учебно мляко са включени 3400 образователни заведения и повече от 470 хиляди деца. Това е една инвестиция, която в бъдеще може да помогне за намаляването на разноски за опазване на здравето “, декларира зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов.

Той регистрира, че за образователната 2018-2019 бюджетът на схемите е над 15 813 000 лева, от които са изплатени близо 11 млн. лева

Към сегашния миг новите подадени заявки за утвърждение по схемата учебен плод и учебно мляко са 115, а общият брой на образователните заведения е 2592.

Зам.-министърът Янко Иванов сподели още, че в близко време ще се наложи да се разработят санитарно-хигиенни правила за вноса на незнайни храни, като да вземем за пример от инсекти и други растителни и скотски типове, които са необятно публикувани в страните от Източна Азия. По думите му, сходни правила ще се вкарват и за всички нови храни, към този момент непознати в нашите кулинарни обичаи, които, по този начин или другояче, под формата на брашна и в различен тип ще стартират на навлизат и на пазара в България.

„ Не бива да си затваряме очите и би трябвало да бъдем готови и да имаме санитарно-хигиенни правила за всеки един артикул, по какъв начин е бил придобит и при какви условия е бил подготвен “, акцентира той.

Иванов разяснява и новия закон за храните, който би трябвало да влезе в Народното събрание до края на годината. „ В него ще има текстове, които могат да облекчат компаниите решили да подаряват храни “, разясни зам.-министърът.

Според него по този начин ще се подтиква хранителното банкиране и ще се оползотворяват храни в период на валидност, които не са били продадени.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР