В скоро време ще бъде подписан договор за ядрено гориво

...
В скоро време ще бъде подписан договор за ядрено гориво
Коментари Харесай

АЕЦ „Козлодуй” подписа с „Уестингхаус”, осигурена е непрекъсната работа на 5-ти блок на централата

В скоро време ще бъде подписан контракт за нуклеарно гориво и с „ Фраматом ”, с което изцяло ще се завърши процедурата по диверсификация, акцентира Росен Христов
АЕЦ „ Козлодуй “ и „ Уестингхаус Електрик Швеция “ подписаха контракт за доставката на нуклеарно гориво за период от 10 години. Подписите си сложиха Георги Кирков, изпълнителен шеф на централата и

Азиз Даг – ръководещ шеф на „ Уестингхаус Електрик Швеция ”. Изпълнителният шеф на АЕЦ „ Козлодуй " сподели, че по този метод се подсигурява сигурността на българската атомна централа.

Азиз Даг от своя страна разяснява, че задачата на това партньорство е да се обезпечи безвредна работа на „ Козлодуй, енергийна сигурност за България, както и сигурност в нейното опериране.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че това е важен ден за българската нуклеарна енергетиката, тъй като се прави огромна крачка към обезпечаването на сигурността и диверсификацията на доставките на свежо нуклеарно гориво в осъществяване на европейската тактика на Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ, както и на решението на Народно събрание от 9 ноември тази година. По думите на Христов договорът с „ Уестингхаус ” е извънредно добър и преференциален за страната ни. С „ Уестингхаус ” има съглашение, с което компанията поема ангажимент за сложна доставка вместо единствено за разработване на касети, посочи Христов. По този метод се подсигурява и сигурността на доставките на свежо нуклеарно гориво, тъй като напоследък има обилни компликации с доставки на всичко от Русия, в това число и на нуклеарно гориво.

В момента физически е невъзможна доставката на нуклеарно гориво от Русия. Затова с подписването на контракта с „ Уестингхаус ” България си обезпечава непрекъсната работа на 5-ти блок на атомната ни централа в Козлодуй. В най-скоро сходен контракт ще бъде подписан и с „ Фраматом ” за доставка на свежо нуклеарно гориво на 6-ти блок в АЕЦ „ Козлодуй ”, с което изцяло ще се завърши процедурата по диверсификация на доставки на свежо нуклеарно гориво, тъй като има нуклеарно гориво от два самостоятелни неруски източника, добави Христов. По думите му цената е била понижена и стига до равнищата на съветския снабдител. Срокът на контракта е 10 години, уточни служебният енергиен министър. Договорът не включва извозването на отработеното нуклеарно гориво.

В средата на 2024 година се чака да бъде заредено горивото на „ Уестингхаус ”. А следващата година ще бъде получен цялостният лиценз на нуклеарното гориво.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР