В Скопие днес ще се състои учредителното събрание на новия

...
В Скопие днес ще се състои учредителното събрание на новия
Коментари Харесай

Северна Македония в очакване на ново правителство

В Скопие през днешния ден ще се състои учредителното заседание на новия парламент на Северна Македония след предварителните избори, които се създадоха на 15 юли, оповестяват локални издания. Заседанието ще бъде ръководено от досегашния ръководител на Народното събрание Талат Джафери, който през вчерашния ден излезе от болниза след десетдневно лекуване от  COVID19. 

При влизането в Народното събрание на депутатите ще бъде мерена температурата и те ще седят на разстояние един от различен в парламентарната зала, предава Българска телеграфна агенция.

На предварителните парламентарни избори, които се създадоха на 15 юли, СДСМ завоюва 46 депутатски мандата, ВМРО-ДПМНЕ - 44, ДСИ -15, обединението Алианс на албанците и Алтернатива- 12, Левица - 2 и ДПА-1. Окончателните публични резултати от изборите бяха оповестени на 25 юли, написа " Независен весник ".

Демократичният съюз за интеграция чака покана от СДСМ за образуване на ново парламентарно болшинство незабавно след учредяването на Народното събрание. Това декларирал Буяр Османи от ДСИ в изявление за косовската телевизия Т7, като в това време Османи не изключил опцията за образуване на болшинство с ВМРО-ДПМНЕ, добавя изданието.

Слуховете, че е контрактуван модел за ротация на премиера - три години министър председателят да бъде от СДСМ, а една година от ДСИ, Османи нарекъл " мнения на анализаторите ", въпреки че като партия не биха имали нищо срещу тази концепция. При това Османи описал предлагането за пръв министър председател албанец като " алегорично ". Един от лозунгите в акцията беше " Защо не ", тъй че, за какво не. Всичко е допустимо. В случая с премиера символиката е по-важна от практичния аспект. По този метод се чупят табутата за неравенство в тази страна. Мисля, че институциите се освобождават, декларирал Османи в изявлението за косовската Т7.
Опонентите на Демократичния съюз за интеграция в албанския блок към този момент обявиха, че партията на Ахмети ще изгуби легитимността си, в случай че не извърши обещаното, защото са завоюва гласове точно с акцията за албанец министър председател, отбелязва " Независен весник ". Скопските издания оповестяват, че броят на умрелите от ковид в Северна Македония е достигнал 500 души. Общият брой на диагностицираните с коронавирус от началото на епидемията възлиза на 11 128, а до момента са оздравели 6 972 пациенти. В момента в страната има 3 656 дейни случаи на COVID-19. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР