В скандинавските страни необичайно горещото време се задържа през последните

...
В скандинавските страни необичайно горещото време се задържа през последните
Коментари Харесай

Такова Чудо Не Е Било От 71 Години! Европа Се Превръща В Парников Свят!

В скандинавските страни извънредно горещото време се задържа през последните няколко седмици и провокира десетки горски пожари в Швеция, главно в централната, западната и северната й част. Пожарите затихнаха, само че управляващите не престават да следят обстановката.

Метеорологичният институт добави, че първите нощни температури под нулата са били измерени в Куовдатмохки, в арктическата област Финмарк, покрай границата с Русия. Температурата там паднаха до минус 0,4 градуса.

Ще избави ли Меркел Германия от сушата?

Германската Асоциация за запазване на околната среда и природата (BUND) прикани канцлера Ангела Меркел да завърши по-рано лятната си отпуска, с цел да вземе ограничения за справяне с продължаващата суша в страната, съобщи ДПА.

Необходими са незабавни ограничения от държавното управление, с цел да се избегне климатична рецесия, съобщи организацията.

Сред тези ограничения екозащитниците включват прекъсване на всички топлоцентрали, работещи на въглища, налагане на ограничавания за скоростта по автомагистралите, увеличение на цените на авиопътуванията и налагане на селскостопански практики, щадящи околната среда.

Сушата, която продължава да изтезава Германия, ще коства на фермерите минимум 2 милиарда евро.

Пожар " изпепелява " португалска област

На другия полюс - в Португалия, след знойното време през последните дни температурите се връщат към нормата. За южния регион Алгарве прогнозата е за 31 градуса по Целзий.

Там обаче спешните служби се пробват към този момент седми ден да овладеят огромните горски пожари, изпепелили хълмовете.

Португалският министър председател предизвести съгражданите си, че може да е належащо още много време, с цел да се потуши огромният пожар в туристическия регион Алгарве, съобщи Ройтерс.

В първия си коментар за пожара министър председателят Антониу Коща съобщи по малкия екран през вчерашния ден, че през миналата доста гореща седмица са били угасени повече от 500 огнища, само че пожарът в Алгарве е отвън надзор. Операцията по потушаването му ще продължи и през идващите дни и няма за какво да се лъжем, че огънят ще може да бъде угасен през идващите часове, сподели министър председателят.

Португалската Гражданска отбрана е изпратила в региона още 120 пожарникари, с което общият им брой става 1450, в гасенето вземат участие 450 коли на пожарната, както и над 10 летателна апарата, в това число три самолета на " Канадеър ", които загребват вода от морето край известните измежду туристите плажове.

Ще заживеем ли в " парников " свят?

Светът е изправен пред опасността да навлезе в парников интервал, в който междинните световни температури ще се покачат с 4-5 градуса Целзий,се споделя в отчет на учени от Швеция, Дания, Австралия и Германия.

Понастоящем световните температури са малко над 1 градус Целзий спрямо прединдустриалната ера и се повишават с 0,17 градуса Целзий на десетилетие. Авторите на отчета означават, че в случай че сериозният предел бъде преминат, е евентуално да се отключат няколко повратни процеса, които да доведат до внезапни климатични промени.

Ако нашата планета се трансформира в " парникова Земя ", елементи от нея ще станат необитаеми, установяват специалистите.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР