В ситуацията, в която е страната сега - четири парламентарни

...
В ситуацията, в която е страната сега - четири парламентарни
Коментари Харесай

Найден Зеленогорски: Само 10% от общинските бюджети се харчат с решение на местната власт

" В обстановката, в която е страната в този момент - четири парламентарни избора за година и половина - представяте ли си, в случай че общините не действаха дейно и в случай че ги нямаше тези крайъгълни камъни, върху които да се опре страната, всичко щеше да рухне. Надявам се, че централната власт най-сетне ще осъзнае, че концентрацията на власт и на финанси не значи по-силно ръководство. Нормалните страни работят на различен принцип ".

Това сподели пред БНР Найден Зеленогорски, член на УС на Асоциацията на българските градове и райони, някогашен кмет на Плевен и някогашен народен представител.

По думите му от към четвърт век в България се приказва за по-силна локална власт, за децентрализация, само че все не се случва това:

" Нормалните страни работят на правилото на деконцентрация на властта и финансова децентрализация. С задоволително средства за общините - от техните средства, които те основават в тяхната икономическа среда - да остават там и да се харчат с решение на Общинския съвет, а не написани от Държавния бюджет.... Единствено финансовата децентрализация е добра за общините ".

Само 10% от общинските бюджети са средства, които се харчат с законно решение на Общинския съвет, останалите 90% са написани от държавното управление, от Народното събрание и от централната власт, акцентира Зеленогорски.

" Общините се надяват да има най-малко 21% растеж в общинските бюджети, с цел да могат да преодолеят проблемите с инфлацията и цените на енергоносителите. Всяка община прави отчисления за депониране на звук боклуци, те са доста съществени - тази година са 95 лв. на звук.... Има потребност от решение тези средства, които се заделят по специфична сметка, да бъдат дадени на общините, с цел да могат да си покрият отговорности. Парламентът би трябвало да откри решение на този проблем с промени в закона ", сподели той.

Найден Зеленогорски дефинира като парадокс промяната 5 пъти за една година на управлението на Оперативна програма " Региони в напредък ":

" Явно хората в изпълнителната власт не могат да дооценят какъв брой значимо е за общините това. Надявам се от ден на ден хора от локалната власт да влизат в Народното събрание и в централната власт. Това е недостиг за България ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР