В ситуацията, в която е страната сега - четири парламентарни

...
В ситуацията, в която е страната сега - четири парламентарни
Коментари Харесай

Едва 10% от бюджетите на общините се харчели с решение на местната власт

В обстановката, в която е страната в този момент - четири парламентарни избора за година и половина - в случай че общините не действаха дейно и в случай че ги нямаше тези крайъгълни камъни, върху които да се опре страната, всичко щеше да рухне. Това съобщи пред БНР Найден Зеленогорски, член на УС на Асоциацията на българските градове и райони, някогашен кмет на Плевен и някогашен народен представител.

Той изрази вяра централната власт най-сетне да осъзнае, че концентрацията на власт и на финанси не значи по-силно ръководство. По негови думи естествените страни работят на различен принцип.

Зеленогорски напомни, че от към четвърт век в България се говорило за по-силна локална власт, Това обаче все не се случвало.
 Общините отново желаеха финансова децентрализация
Общините отново желаеха финансова децентрализация

ИПИ упорства за преотстъпване на 1/5 от приходите от облагането на приходите

" Нормалните страни работят на правилото на деконцентрация на властта и финансова децентрализация. С задоволително средства за общините - от техните средства, които те основават в тяхната икономическа среда - да остават там и да се харчат с решение на Общинския съвет, а не написани от Държавния бюджет ", разясни той

Според Зеленогорски само финансовата децентрализация е добра за общините.

Той уточни, че единствено 10% от общинските бюджети са средства, които се харчат с законно решение на Общинския съвет, до момента в който останалите 90% са написани от държавното управление , от Народното събрание и от централната власт.

По негови думи общините се надяват да има най-малко 21% растеж в общинските бюджети, с цел да могат да преодолеят проблемите с инфлацията и цените на енергоносителите.
 Румен Радев упорства за финансова децентрализация на общините
Румен Радев упорства за финансова децентрализация на общините

Регионалната политика не се изчерпвала с спомагателните прехвърляния на държавното управление

Всяка община прави отчисления за депониране на звук боклуци, те са доста съществени - тази година са 95 лв. на звук. Има потребност от решение тези средства, които се заделят по специфична сметка, да бъдат дадени на общините, с цел да могат да си покрият отговорности. Парламентът би трябвало да откри решение на този проблем с промени в закона ", настоя Зеленогорски.

Той дефинира като парадокс промяната пет пъти за една година на управлението на Оперативна програма " Региони в напредък ".

Явно хората в изпълнителната власт не могат да дооценят какъв брой значимо е за общините това, посочи Зеленогорски и изрази вяра от ден на ден хора от локалната власт да влизат в Народното събрание и в централната власт. Това бил недостиг за България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР