В сирийския град Манбидж започна изтегляне на кюрдски бойци като

...
В сирийския град Манбидж започна изтегляне на кюрдски бойци като
Коментари Харесай

Кюрдските бойци напускат Манбидж - остават ли американските?

В сирийския град Манбидж стартира евакуиране на кюрдски бойци като превантивна мярка против възможна турска атака. В региона на северния град остават силите на режима на Башар Асад. Междувременно американският президент Доналд Тръмп удостовери, че американските военни ще се изтеглят от Сирия, само че без да даде съответен период. Защо Манбидж е измежду сериозно значимите точки за участниците в сирийския спор и за какво три пъти сменя ръководството си в границите на 8 години?

Около 400 кюрдски бойци напуснаха северния сирийски град Манбидж. В региона са ситуирани елементи на сирийската войска. Градът се смята за сериозно значима точка за всички страни в сирийския спор. Разположен е единствено на 30 км от турската граница.

След провалянето на " Ислямска страна " през 2016-а там, американски войски поддържат стабилността в града и образоват локалните сили. Преди дни президентът Доналд Тръмп съобщи, че следва евакуиране на всички елементи на Вашингтон, само че не посочи по кое време ще стане това.

Доналд Тръмп, президент на Съединените щати: Никога не съм казвал дали ще се изтеглим бързо или ще стане след време. Това, което споделям, е че ще напуснем Сирия. Тя е изгубена идея. Там няма благосъстояния. Има единствено пясък и гибел - това е.
В момента в Северна Сирия са дислоцирани към 2000 американски военнослужещи, които се бият против " Ислямска страна " и образоват локални сили в прочистените от джихадисти региони.

В дните след новината за американското евакуиране, напрежението към Манбидж внезапно се повиши. От началото на гражданската война в Сирия, градът три пъти е минавал от едни ръце в други - поредно на силите на Башар Асад, по-късно на сирийската съпротива, а по-късно е високомерен от " Ислямска страна ". От 2 години там са ситуирани Сирийските демократични сили, подкрепени от водената от Съединените щати коалиция.

Притесненията на локалните хора са, че след изтеглянето на Вашингтон, Анкара ще предприеме нова атака, с аргумента, че там към момента има кюрдски бойци, които Турция смята за терористи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР