В сирийски град в провинция Дейр-ез-Зор край река Ефрат на

...
В сирийски град в провинция Дейр-ез-Зор край река Ефрат на
Коментари Харесай

Да има или да няма в Русия частни армии на олигарси?

В сирийски град в провинция Дейр-ез-Зор край река Ефрат на стена се появил надпис на съветски език, призоваващ да се върне назад по този начин наречената ЧВК „ Вагнер ”, без която локалните поданици не могат да се оправят сами с надигащите глави терористи. Какво е това: действителна молба на сирийци за помощ, хитра самореклама или раждане на легенди за „ благородни съветски рицари? Руското издание topcor.ru си сложило задача да разбере.
Преди всичко би трябвало да се посочи, че никаква ЧВК „ Вагнер ” в Русия публично няма, както и липсва закон за частни военни компании. Затова пък в Наказателния кодекс на РФ е планувана сериозна наказателна отговорност за наемничество.
Независимо от това „ вагнеровци ” работят интензивно в доста „ горещи точки ” на планетата, техният началник Дмитрий Уткин не се крие, в противен случай, посети Кремъл в Деня на Героите, където се фотографира паралелно с президента Путин. Как всичко това се съчетава в едно?
За „ Вагнер ” не се знае доста. Значителна част от информацията идва от непознати източници и не е тествана. Прието е да се смята, че тази юридически не съществуваща ЧВК работи зад граница там, където е несвоевременно да бърка съветското Министерство на защитата.
По информация на изданието The Bell, активността на „ вагнеровци ” неофициално се управлява от съветския Генерален щаб, само че те не се числят в описите на нито едно силово ведомство, по тази причина страната не носи за тях никаква отговорност.
Според очевидни източници ЧВК е видяна в, Сирия, Ливан, ЦАР, Судан и Мозамбик.
Възниква законосъобразен въпрос за какво действително съществуващата военизирана конструкция до момента не е легализирана, откакто нейната активност е приета на най-високо ниво в страната? ЧВК е изцяло легален бизнес в доста страни в света, в това число в Съединени американски щати. Ако на американците е разрешено, за какво не и на руснаците? Къде е казусът?
Всъщност „ вагнеровци ” съществено нарушават съветското законодателство.
Първо, работят без публична регистрация, не заплащат налози. Според изданието „ Фонтанка ”, месечно един „ вагнеровец ” получава от 160 хиляди рубли (1777 евро) до 240 хиляди рубли (2666 евро). Conflict Intelligence Team (CIT) цитира сходни числа: за присъединяване в бойни дейности – от 150 до 200 хиляди рубли месечно. Този рисков труд, съгласно открити източници, се заплаща освен по военна, само че и по частна линия от известния съветски олигарх Евгений Пригожин. Това обаче е противозаконна предприемаческа активност заради липса на нужната държавна регистрация.
Второ, активността на бойците от тази ЧВК попада под наказателния член за наемничество.
Трето, „ вагнеровците ” съществено рискуват. Ако всичко неприятно им се размине, те ще занесат пари в домовете си. А в случай че не се получи по този начин? Може да не ги убият, а единствено да ги осакатят, те нямат никакви права на обществено обезпечаване като ветерани в бойни дейности, не им се поставят никакви пенсии по неработоспособност.
И най-главното, не се вижда те да пазят ползите на страната. Отдавна се вижда, че ЧВК „ Вагнер ” участва главно там, където има интерес едрият съветски капитал. Например в Сирия наемниците, измежду които има и руснаци, и украинци, и сърби, и молдовяни, и белоруси, изначало интензивно вземат участие в боевете за освобождението на Палмира от терористите през 2016 и 2017 година После обаче, по информация на „ Фонтанка ”, финансирането по линия на съветското МО е спряло. После като че ли беше реализирана някаква сделка, съгласно която ЧВК може да се „ прехранва ” в Сирия за сметка на отнетите от неприятеля нефтени залежи, прибирайки за себе си една четвърт от добитата суровина.
Интерес към създаването на „ черно злато ” в САР прояви компанията ООО „ Евро Полис ”, която се смята за обвързвана с милиардера Евгений Пригожин . Още се помни паметният погром на „ вагнеровци ” от Военновъздушни сили на Съединени американски щати при опит да вземат под собствен надзор нефтопреработвателен цех и нефтените находища в провинция Дейр ез Зор източно от Ефрат.
„ Вагнеровци ” са видяни в Южен Судан, където съгласно изданието The Bell, фирмите на Евгений Пригожин „ М Инвест ” и „ Meroe Gold ” имат концесионни съглашения за рандеман на злато. На собствен ред, компанията ООО „ М Финанс ”, съгласно телевизия „ Настоящее время ” (имаща връзки към Пригожин), заплащала услугите на военните инструктори в ЦАР, известна със своите богати естествени запаси и ресурси от уран. На остров Мадагаскар „ вагнеровци ” охраняват мини за рандеман на хром. Те водят война на страната на фелдмаршал Халиф Хафтар в притежаващата първокачествен нефт Либия. Спечелен е контракт за работа в Мозамбик.
Голяма част от информацията за активността на ЧВК постъпва от западни източници – тя може да е раздута и манипулирана, само че все има нещо правилно. Излиза, че в ръцете на огромния предприемач Пригожин има не огромна войска и това надали е вярно. Засега неговите ползи съответстват с държавните, ами в случай че се разминат? Какво ще стане, в случай че в Русия настанат съществени политически промени и близкият кръг на президента се промени? Според URA.ru, в редовете на наемниците има хора с престъпно минало, привлечени от огромните заплати и опция да пострелят.
В умозаключение следва да се каже, че единственият рационален излаз от обстановката е узаконяване на частните военни компании в Русия. Нужен е закон „ За ЧВК ”, който напълно да контролира активността на тези военни структури, да откри взаимните им права и отговорности, отговорността на наемателя и на наемника, да дефинира държавните органи, следящи за тяхното осъществяване.
Нека „ Вагнер ” и неговите почитатели да станат естествени профилирани бизнес-структури и да заплащат налози, а страната да спи умерено, знаейки, че няма да им разрешат да се трансфорат в нещо друго.
Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ
Още:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР