В Сирия за помощ на кюрдските военни формирования пристигнали 20

В Сирия за помощ на кюрдските военни формирования пристигнали 20 ...

Anadol: В Сирия пристигнали 20 италиански военни да съветват кюрдите.В Сирия за помощ на кюрдските военни формирования пристигнали 20 италиански военнослужещи, съобщи турското издание Anadolu. Според изданието, италианците дошли още преди седмица от Ирак през североизточната провинция Хасака, контролирана от „Сирийските демократични сили” (SDF), а след това били забелязани край нефтеното находище Ал-Омар в провинция Дейр ез-Зор източно от Ефрат.
 
Кюрдите не веднъж заявяваха, че тези райони вече са окончателно „прочистени” от терористите на ИД. Местни източници обаче твърдят, че Ал-Омар е „освободено” от американците, които се споразумели с терористите и още на следващия ден те напуснали района. Твърди се, че на тях им е обещан процент от нефтената печалба.
 
В последно време между SDF и терористите от ИД сякаш минала „черна котка”, тъй като отношенията се променили. Неотдавна в бой край Ал-Омар кюрдите загубили няколко души.
 
Очевидно компромисът между кюрдите и САЩ с ИД не е окончателен, а е бил временна мярка. Сега ИД иска да си върне контрола над находището и това е проблем за кюрдите.
 
Включването на 20 италианците е нов персонаж на сцената, който няма никакви ангажимент към ИД. Те са неутрални и по отношение на Турция. Очаква се усилване на кюрдските сили, за да се противопоставят на ИД.
 
Редакция: БЛИЦ
 

Източник: blitz.bg