„В Сирия е била извършена химическа атака от режима на

...
„В Сирия е била извършена химическа атака от режима на
Коментари Харесай

Все по-големи стават съмненията в химическа атака в Дума

„ В Сирия е била осъществена химическа офанзива от режима на Башар Асад.” Преди десетина дни това изречение, модифицирано по друг метод за всяка обособена западна страна, се популяризира в света със скоростта на горски пожар. Разследване не беше осъществено, а вместо това държавните управления на Съединени американски щати, Англия и Франция незабавно хвърлиха цялата виновност върху властта в Дамаск, без да се интересуват от никакви доказателства, отбелязва през днешния ден в преглед по тематиката a-specto.

В стилистиката на новата мантра на постистината, наречена „ highly likely”, трите страни зачертаха с лека ръка причините на суверенното сирийско държавно управление и нанесоха ракетни удари против цели в Дамаск. Няколко дни по-късно, даже водещите мейнстрийм медии на Запада започнаха да се съмняват в формалната версия за случилото се и се питат в изненада дали в действителност е имало химическа офанзива.

Агенция „ Франс прес” (АФП), третата по величина новинарска организация в света, както и английският вестник „ Индипендънт” слагат под подозрение потреблението на хлор или друго бойно отровно вещество от сирийската войска в Дума, Източна Гута. Това излиза наяве от последните репортажи на авторитетните средства за всеобща информация.

Френските публицисти от Агенция Франс Прес дойдоха на мястото на събитието, с цел да беседват с Марван Джабер, студент по медицина, който е директен очевидец на хипотетичната химическа офанзива. Джабер твърди, че в злополучния ден никой не е пристигнал в локалната болница със признаци на химическо отравяне. „ Някои от жертвите страдаха от астма и инфектиране на белите дробове. Те получиха рутинно лекуване и някои от тях даже бяха изписани”, твърди младият доктор. „ Те нямаха признаците на химическа офанзива. Докато цареше цялостен безпорядък обаче, някакви чужденци влязоха и започнаха да пръскат хората с вода, а други от тях снимаха.”

Думите на Джабер кореспондират с показанията на различен локален доктор – Асим Рахайбани, който твърди, че не е участвал на тази сцена, само че счита, че „ всички доктори”, с които е работил „ знаят какво се случи”. Според Рахайбани интензивният обстрел на региона е провокирал съществено запрашаване в жилищните региони.

„ Хората започнаха да идват, оплаквайки се от хипоксия, дефицит на О2. Тогава някой на вратата, човек от „ Белите каски”, се провикна: „ Газ!” и стартира суматохата. Хората започнаха да хвърлят вода един върху различен. Да, видеото, което беше снимано там е същинско, само че това, което виждате са хора страдащи от хипоксия, не от отравяне с газ”, безапелационен е лекарят. Въпросното видео беше публикувано от световните медии като доказателство за потреблението на хлор от режима на Башар Асад.

В същото време немската публицистика също стартира да изпитва подозрения в главната версия. Телевизионният канал NTV, част то немския медиен колос RTL, излъчи репортаж от мястото на събитието, в който изрази съществени опасения дали въобще е имало химическа офанзива. Повечето от локалните декларират пред камерата, че не са подушили никакви химикали, а доктор търпеливо изяснява, че „ в събота, преди една седмица, лекувахме хора с дихателни проблеми, само че не вследствие на хлор или отравяне с газ – не, това са други симптоми”.

В допълнение към репортажите, лекарите и медицинските екипи, разпитвани от съветския Център за помиряване на враждуващите страни в Сирия, удостоверяват, че не е имало случаи на пациенти, страдащи от признаците на химическо отравяне в Дума по времето, по което се е състояла оповестената химическа офанзива.

Френските, английски и немски репортажи от Дума явно опонират съществено на заявките, направени от Париж и Лондон, в които двете страни изрично оповестиха, че „ по всяка вероятност” (highly likely) сирийският президент Башар Асад е употребявал хлор, с цел да нападна цивилни в Източна Гута. Френският президент Еманюел Макрон разгласи, че има доказателство за това, а Тереза Мей настоя, че „ доста количество информация, в това число разследващи данни, демонстрира, че сирийският режим е виновен за офанзивата.”
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР