В Сингапур светът отново видя тичащите бодигардове на севернокорейския лидер

...
В Сингапур светът отново видя тичащите бодигардове на севернокорейския лидер
Коментари Харесай

Верните телохранители

В Сингапур светът още веднъж видя тичащите телохранители на севернокорейския водач Ким Чен Ун. Добре подбраните бодигардове на Ким Чен Ун са освен това от хората, отговарящи за сигурността му. Мъжете, забулени в тайнственост, не оставят нищо на случайността, когато става въпрос за водача им. Гледката на тичащите около лимузината мъже в костюми е забележителна, само че те са доста повече от преносим театър. Каква в действителност е тази мистериозна група охранители?
Когато Ким се намира в Северна Корея, към него нормално има три линии на защитата. В Сингапур тази настройка бе в нова версия и всички погледи бяха приковани към хората в тъмни костюми.
Бодигардовете, тичащи около двете страни на лимузината на вожда, и тези, които са в непосредствена непосредственост до водача, са чиновници на така наречен "Отдел номер 6 " на Централната партия, публично известна като Главна работа на адютантите.
Именно тези хора образуват най-близката линия на защитата на Ким. Те са подбрани измежду военнослужещите в Корейската национална войска и задачата им е да оформят компактен кордон към Ким Чен Ун.
Сред критериите за асортимент са растежът - той би трябвало да бъде почти същият като на водача на страната, и отличното зрение.
Кандидатите би трябвало да имат избрани физически постижения, такива като точна пукотевица с огнестрелно оръжие и притежаване на бойни изкуства.
След това претендентът деликатно се изследва от органите за държавна сигурност. Проучва се информацията за фамилията му две генерации обратно. Много от сътрудниците на Главното ръководство на адютантите са родственици в клана на Ким или други високопоставени семейства в Северна Корея.
След приемане на утвърждение да станеш бодигард на вожда претендентите минават натоварен курс за подготовка. Тренировките са по-усилени и от тези в националната войска, написа Би Би Си. Обучаващите се телохранители минават през тествания на физическата и психическата им устойчивост, инспекции на държанието им в спешни обстановки и непоколебим подготвителен режим.
Когато заобиколят лимузината на водача в кръг, бодигардовете имат 360-градусова панорама към периметъра и опцията да следят както придвижването на близките хора, по този начин и цялостната локация. Най-отпред вървят трима до пет бодигардове. Сред тях наложително е шефът на Главната работа на адютантите.
От двете страни на колата вървят/тичат четирима до шест телохранители. Двама или трима от тях би трябвало да са на една линия с Ким Чен Ун. Зад транспортното средство са последните четирима или петима охранители.
Те са единствените хора в КНДР, на които им е позволено да носят огнестрелно оръжие в наличието на висшия водач, нормално става въпрос за полуавтоматичен и авариен револвер.
Въпреки това главната отбрана на Ким Чен Ун не са револверите, а техните умения да проучват обстановката и да обезвреждат в зародиш всяка евентуална опасност, без значение дали ще им се наложи да употребяват уменията или даже телата си. И в случай че това ви наподобява прекомерно, защитата на починалия Ким Чен Ир е била тройно по-голяма и с още по-натрапчиво наличие. Днес телохранителите на Ким Чен Ун освен са по-малко, само че и не са с толкоз нападателен тип.
Обикновено те са облечени в черни костюми и са с вратовръзки в западен жанр, както видяхме в демилитаризираната зона и в Сингапур. Шофьорите на днешния водач постоянно носят ленени или кожени ръкавици, когато са зад кормилото. Те също по този начин употребяват радиопредаватели със слушалки. Основните средства за връзка обаче са пристигнали от "старата школа " - защитата носи значки, с цел да бъде елементарно разпознаваема на мероприятия, а поддържа връзка благодарение на заучени пароли и кодови думи.
Персоналът на Главната работа на адютантите не е огромен - той наброява 200 до 300 души. Половината от тях са настоящи телохранители, само че останалата част са водачи и отговорници по техническата поддръжка. Някои от бодигардовете на висшия водач имат задоволително дълга кариера, само че по-голямата част са на тази служба от десетина години.
Вторият и третият обръч от защитата на водача идват от Гвардейското командване (ГК).
Ако сътрудниците от службата на адютантите пазят вожда, то хората от командването дават отговор за сигурността на помещението, в което се намира водачът - без значение дали става въпрос за кабинет, частен дом, в КНДР или в чужбина. Те имат правото да инспектират всички алкохолни питиета, храни, цигари, преди да му бъдат сервирани. Освен това хората, отговарящи за сигурността на Ким Чен Ун, подсигуряват и телефонните линии, които той ще употребява, дават му предпазени компютри.
Служителите в Гвардейското командване минават през асортимент, доста наподобяващ на този, на който подлагат телохранителите на Ким. Трябва да се каже, че по-голямата част от адютантите завършват кариерата си в Гвардейското командване.
Севернокорейският водач разполага и с медицински екип, който го придружаваше и на визитата му в Сингапур предходната седмица.
Медиите оповестиха, че в Сингапур от Пхенян са били пристигнали три самолета и най-малко два от тях са заемали чиновници от Гвардейското командване.
Тези хора дават отговор за поддържането на Ким Чен Ун по време на визитата и функционалностите им са много разнородни. Сред тях да вземем за пример има оператори на секретни линии за връзка, по които беседва висшият водач, специалисти по осведомителните технологии, отговарящи за сигурността на всички компютри, които употребява Ким.
Други пък имат задачата когато и да е да обезпечават на вожда храна, питиета и цигари. Храната и питиетата минават през тяхната инспекция, преди да бъдат сервирани на държавника.
Колкото до персоналната сигурност на Ким, две от трите външни линии за сигурност към водача на КНДР са от чиновници на второто ръководство на командването. Като предписание те обезпечават сигурността на местата, които посещава Ким.
Една линия от сътрудници на командването образува спомагателен силует на отбрана към Ким и бодигардовете му, а още една линия се разполага към улиците, оградите и другите инфраструктурни обекти по пътя на водач в радиус от половин миля.
Почти никой различен от международните водачи няма такава тристепенна конструкция за персонална сигурност като на Ким Чен Ун.
И до момента в който тичащите телохранители са поразителна панорама, те са единствено първият и най-видим пласт от комплицирано структурираната отбрана към севернокорейския водач. Зад тях стои цяла съвсем невидима пирамида от охранители, които биха стигнали необикновено надалеч в устрема си да подсигуряват сигурността на династията Ким.

(По материали от непознатия печат)

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР