В Силистра, както и в различни общини на областта като

...
В Силистра, както и в различни общини на областта като
Коментари Харесай

Тържества по повод 180-ата годишнина на Левски в Силистренско

В Силистра, както и в разнообразни общини на региона като Тутракан, Дулово, Алфатар, Главиница и други обитаеми места, където има монументи на Васил Левски, бяха извършени тържества за 180-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата - Васил Иванов Кунчев – Дякона. В най-големия град на Крайдунавска Добруджа то бе проведено от Община Силистра и сътрудници от неправителствения бранш (Общинският комитет " Васил Левски ", Клуб " Традиция " и др.)

В него се включиха регионалният шеф Ивелин Статев и представителите на управническия му екип, кметът на Силистра доктор Юлиян Найденов, заместник-областният шеф Стоян Бонев и Елена Томова - основен секретар на Областна администрация, както и огромна част от чиновниците на държавната администрация.

Венци пред паметника на Васил Левски бяха поднесени от името на всички държавни институции в региона, от неправителствени организации, от партиите - показани в 44-ото Народно заседание и в локалния парламент и от доста жители, измежду които и подрастващи.

Паралелно с това честване през днешния ден в Силистра се уважава и Св. страдалец Емилиан Доростолски. Той е страдалец, уважаван от Българската православна черква. Според житието му той е роден в град Доростол (днешния град Силистра), където и прекарва живота си като прислужник (или роб) при градоначалника. Живее по времето на император Юлиан. Император Юлиан изпраща в Доростол нов шеф, претрупан със задачата да изкорени християнството от града. Уплашени от славата му на доста нечовечен властник, локалните поданици скриват от него, че измежду тях има християни и афишират, че всички се кланят на езическите богове. Доволен, той дава пиршество на жителите, само че за ревностният християнин Емилиан е отвратително самохвалството на шефа - богохулник и по време на пира строшава с чук статуите на езическите богове в светилището.

За действието е упрекнат почтен човек, само че разбирайки това Емилиан се явява пред шефа и признава виновността си. Градът е санкциониран за укриването на християни, а самият Емилиан след изтезания е изгорял на клада край Дунав на 18 юли 362 година Тази дата през днешния ден е денят на неговото удостояване от църквата.

 1948066
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР