В сила влязоха по-строги ограничения на водоснабдяването в засегнатата от

...
В сила влязоха по-строги ограничения на водоснабдяването в засегнатата от
Коментари Харесай

Барселона се готви за доставки на вода с кораби

В мощ влязоха по-строги ограничавания на водоснабдяването в засегнатата от суша североизточна Испания, като управляващите в област Каталуния обявиха, че през идващите месеци може да се наложи за Барселона да се доставя прясна вода с кораби, заяви Асошиейтед прес.

Каталуния страда от най-тежката суша в историята си, а резервоарите, които обезпечават вода за към 6 милиона души, в това число втория по величина испански град Барселона, са запълнени единствено до 18 % от потенциала си. За съпоставяне, резервоарите в Испания като цяло са запълнени на 43 % от потенциала си.

Испанските управляващи и специалисти показват, че все по-топлото и изсъхнало време е причина за продължителната суша в Каталуния.

Барселона към този момент разчита на най-голямата в Европа апаратура за обезсоляване на морска вода, която да бъде употребена за питейни потребности,  както и на апаратура за филтриране на отпадни води, с цел да компенсира спада на водата от кладенците и реките, осведоми Българска телеграфна агенция.

Каталуния публично навлезе във етапа на " предавариен режим " на засушаване, по отношение на която се понижава дневното ползване на човек от 230 на 210 литра вода дневно. В това число влизат персоналните потребности, както и тези, които кметствата употребяват за обслужване на всеки гражданин. Каталунската организация за водите твърди, че средностатистическият човек в Каталуния употребява приблизително 116 литра дневно за битови потребности.

На общинските управляващи към този момент е неразрешено да употребяват питейна вода за разчистване на улици или за поливане на тревни площи. Увеличени са рестриктивните мерки за потребление на вода в индустрията и селското стопанство.

Ако водните ресурси паднат под 16% от потенциала на резервоарите, Каталуния ще влезе в " изключителна обстановка ", при която водата ще бъде лимитирана до 200 литра на човек, а по-късно може да падне до 160 литра на човек, а за всяко напояване в селското стопанство ще се изисква авансово утвърждение.

Властите предизвестиха, че " изключителната обстановка " може да настъпи единствено след седмици, в случай че не завали изобилен дъжд.

Ако това не се случи, Барселона може да се нуждае от цистерни, които да доставят питейна вода. През 2008 година тази извънредно скъпа мярка беше употребена, с цел да се обезпечи снабдяването на града по време на сушата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР