В сила от днес, 2 май, четвъртък влизат в сила

...
В сила от днес, 2 май, четвъртък влизат в сила
Коментари Харесай

Влиза в сила забраната на САЩ за покупка на ирански петрол


В мощ от през днешния ден, 2 май, четвъртък влизат в действие цялостните наказания на Съединени американски щати против покупката на нефт от Иран, въведени още преди половин година. Съединени американски щати взеха решение да не не престават краткотрайните позволения за покупка на ирански нефт след днешната дата.
Решението провокира скок на котировките на петрола, като в избран миг те доближиха и над 75 $ за барел, само че след това пазарът се успокои, след обещанието, че страните от ОПЕК, а също и Съединени американски щати няма да позволен недостиг на пазара.

Ограниченията на Съединени американски щати са свързани с едностранното излизане на Съединени американски щати през месец май предходната година от взаимният общ проект за деяние по иранската нуклеарна стратегия (сделката бе подписана през 2015 година и планува ограничение на нуклеарните разработки на Техеран против анулацията на глобите от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, а също по този начин Съединени американски щати и ЕС). Едностранното излизане на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Иран не срещна утвърждението на останалите страни и Европа даже се ангажира с създаване и използване на механизъм за отбрана на европейските компании. На този стадий обаче Европа избира да мълчи по този проблем.

Както е известно Иран е на четвърто място по рандеман на нефт в ОПЕК. Затова и глобите на Съединени американски щати, както регистрират специалистите са били срез най-сериозният фактор на въздействие върху волативността на цените на пазара на нефт през предходната година. При оповестяването на възобновяването на глобите от президента Тръмп котировката на Brent се увеличи с съвсем 10 $ – съвсем доближи равнището от 80 $ за барел, а в интервала август-октомври наблюдаващите на пазара регистрират най-висока волативност на цените и люлеене сред равнищата от 70 до 86 $ за барел.

Ограничителни ограничения против Иран бяха въведени първо на 5 ноември 2018 година, когато стана ясно, че не всички страни са в положение да спрат по едно и също време експорта на ирански нефт.
Съответно бе въведен омекотен режим за осем страни, които трябваше последователно да понижат вноса на ирански нефт до нула. Експертите обаче се съмняват, че това е постижима задача.

Доказаните ресурси от нефт в Иран са от порядъка на 157 милиарда барела. По данни на ОПЕК през 2012 година приходите на страната от експорта на нефт са били близо 101 милиарда $, като през 2015 година те са спаднали до 27 милиарда $. Свалянето на глобите е довело до опцията през 2016 година Иран да усили приходите от продажбата на нефт до 41 милиарда $, а през 2017 година към този момент те са достигали 53 милиарда $.

Реакцията на Съединени американски щати по отношение на събитията във Венецуела и Куба ще продължат да са измежду факторите, оказващи мощно въздействие върху пазара на нефт. В сряда президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп позволи събаряне на лимитираният против Куба, в случай че страната направи „ верни стъпки “ и се откаже от съдействие с Венецуела. В противоположен случай Хавана може да чака стягане и още по-силни рестрикции, та даже и цялостно и всеобщо ембарго. Всичко това, поради Венецуела? Не напълно. От през днешния ден 2 май, както разгласи държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео влиза в действие и американския закон Хелмс-Бъртън от 1996 година - позволява на американците да подават искове против физически и юридически лица, контролираща собствеността в Куба, която е била национализирана след революцията на острова в края на 1950-те – началото на 1960-те година

Междувременно на страницата на Европейски Съюз се показва страдание по отношение на влизането в действие на този закон. „ Европейският съюз надълбоко съжалява за цялостното влизане в действие на американския закон Хелмс-Бъртън от 1996 година „ се споделя в известието, като се показва, че „ това провокира излишно напрежение и подрива доверието и опцията на прогнозиране в границите на трансатлантическото пространство “. Европейски Съюз декларират също по този начин, че ще се възползват от опцията за блокиране в границите на СТО.

В тази връзка комерсиалните отношение, в това число и петролният пазар наподобяват напълно друго, като се вземе поради и протичащото се във Венецуела. Тук несъмнено би трябвало да се отдаде и значение на другите ползи. В този смисъл следенето на информациите в The Washington Post са много любопитни и от тях може да се разбере кой какви ползи би имал и дали дават отговор на общо мечтаните в играта Мадуро против Гуайдо.

По непознатия щемпел
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР