В Сиатъл, в района на хълма Капитолия (централната част на

...
В Сиатъл, в района на хълма Капитолия (централната част на
Коментари Харесай

Как се появи автономната зона в центъра на Сиатъл


В Сиатъл, в региона на хълма Капитолия (централната част на града), се появи " самостоятелна зона ", най-малко като такава я оповестиха протестиращите против расизма. Шест градски квартала и парк краткотрайно попаднаха под контрола на стачкуващите, откакто локалните управляващи отстраниха полицията от региона, с цел да понижат напрежението, написа ТАСС.

Районът на Капитолийския рид е известен измежду локалните младежи. Разполага с доста арт пространства, питейни заведения и заведения за хранене.

Но неотдавна по улиците му се появиха десетки палатки и бяха сложени бариери. Входът към територията на зоната е обозначен с надпис: " Влизате в свободния Капитолийски рид ". Друг знак гласи: " Вие напускате Съединените щати ". Протестиращите окупираха постройката на локалната полиция. В локален парк деятели засаждат овошки и зеленчуци.

Как стартира всичко?

Протестите в Сиатъл, както и в доста други градове в Съединени американски щати, започнаха в края на май поради гибелта на афроамериканеца Джордж Флойд. Активистите на Black Lives Matter и техните последователи излязоха по централните улици на града, където се сблъскаха с полиция и Националната армия няколко дни поред. На 6 юни кметът на демократите Джени Дъркан и шефката на градската полиция Кармен Бест оповестиха мораториум върху правоприлагането на сълзотворен газ.

Въпреки това, на 8 юни полицията още веднъж употребява газ и друга профилирана техника, защото стачкуващите обкръжиха полицейското ръководство и започнаха да хвърлят бутилки, камъни и други предмети против органите на реда.

Поради потреблението на сълзотворен газ от полицията, макар възбраната на управляващите, градската администрация получи доста недоволства за противозаконните дейности на чиновниците на реда. В резултат на това, идващия ден кметът реши да изтегли полицията от региона на Капитолия Хил.

" Това е тест за доверие и опит за деескалация ", изясни Кармен Бест. След като полицията напусна, протестиращите издигнаха барикади към региона и оповестиха територията за " Автономна зона на Капитолийския рид ", кратко CHAZ (Капитолийска самостоятелна зона).

Какво става в зоната?

Повечето от посетилите я публицистите пишат, че регионът е по-скоро като огромен фестивал, където хората танцуват, пият и разискват политически въпроси. Посетителите на региона могат да гледат просветителни филми, да пробват разнообразни кухни и да четат книги на афро-американски създатели и представители на коренното население.

Градските служби към момента работят в зоната, извозват боклука и са подготвени да потушават пожари. Полицията твърди, че също е подготвена да отговори на всички позвънявания от тази територия.

Протестиращите в " автономията " обаче не са удовлетворени от наличието на чиновници на реда. В диалози с кореспонденти те означават, че задачата им е да основат общество, в което полицията към този момент няма да е нужна. Появата на правоохранителните органи приключи със конфликти.

Като защитна мярка CHAZ разрешава намерено носене на огнестрелно оръжие, макар че това е неразрешено от градските управляващи заради изключителното състояние.

Местният рапър Раз Симоне образува въоръжени отряди за самоотбрана в зоната, които би трябвало да охраняват барикадите на смени. Мнозина обаче го подлагаха на критика поради несъразмерната експанзия, в това число и самите протестиращи. Бе публикувано видео, в което рапърът, който постоянно се появява пред камерите със своя АК-47, се отнася жестоко с останалите поданици на зоната и твърди, че е " новата полиция ".

След завладяването на регионите управляващите оповестяват за опити на локалните групи да събират налози от локалния бизнес.

Какво вършат протестиращите?

На 9 юни блогът FreeCapitolHill на Medium насочи претенции от протестиращите от Капитолийския рид, призовавайки за цялостното унищожаване на полицейското ръководство в Сиатъл и преразглеждането на наказателни каузи за всички расови малцинства, които излежават присъди за закононарушения с принуждение.

Списъкът включва и стопански условия, измежду които са: понижаване на цените на наемите на недвижими парцели, увеличение на държавното финансиране за културни планове и гратис образование в колежа за жителите на Вашингтон. Общо са изброени 30 разнообразни условия. Активистите дадоха обещание да поддържат контрола над " самостоятелната зона ", до момента в който всички те не бъдат изпълнени. Протестиращите също дадоха обещание да стартират дълготрайно окупиране на зоната и определяне на паралелна политическа власт в нея.

В градския съвет в Сиатъл имаше такива, които започнаха да пазят претенции на деятели. Един от членовете, социалистът Кшама Савант, разгласи " победа " против " милитаризираната полиция, политическото статукво и капиталистическата страна ". Трима членове на съвета показаха своята поддръжка за 50-процентно понижение на бюджета на локалната полиция.

Няма съответни политически водачи в " автономията ", само че в публикация от 10 юни City Journal твърди, че някогашният претендент за кмет в Сиатъл Никита Оливър образува тактика за територията.

Как държавното управление реагира на това?

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп назова деятелите в Сиатъл " вътрешни терористи ", като подреди градът да бъде освободен неотложно. Въпреки това локалните управляващи, които са демократи, не бързаха да прибягват до строги ограничения.

" Ако те не могат да подхващат дейности, тогава ние ще го създадем. Няма да позволим на анархистите да окупират Сиатъл. Ако би трябвало да се намесим, ние ще се намесим ", разяснява Тръмп.

От своя страна кметът Дъркан преди този момент съобщи, че митингите в града са най-вече мирни. Тя акцентира, че Тръмп не би трябвало да прави оценка дейностите на локалните управляващи. Тя назова противоконституционни апелите му за Националната армия в района.

" Засега няма опасност за популацията. Ние одобряваме обстановката доста съществено ", сподели тя, като означи, че управляващите в Сиатъл са в непрекъснат контакт с популацията и бизнеса на града. " Това не е въоръжено завладяване или военна хунта ". По-скоро е " съседска вечеринка. Не желаеме да сътворяваме нови горещи точки ", сподели Дъркан.

Зоната просъществува ли в града?

Очевидно не. Първоначално Дъркан изведе полицията, с цел да се опита да приказва спокойно с протестиращите, само че в никакъв случай не се загатваше опазване на територията под техен надзор. Повече от две седмици след окупацията на Капитолийския рид градските управляващи радикално трансформираха реториката си. Това бе улеснено от няколко съществени случая.

Полицията заяви през уикенда на 20-21 юни, че в " самостоятелната зона " е имало няколко случая със пукотевица. Първият от тях е в събота. Ранени са двама души, които доброволци откараха в болница с персонален превоз. В резултат на това единият от тях, 19-годишен умря, а другият, 33-годишен е приет в болница в тежко положение. Пристигналите на място чиновници на реда не можаха да влязат в зоната. Агресивна навалица отхвърли да пусне полицията, като сподели, че ранените към този момент са предадени на лекари.

На идващия ден CHAZ още веднъж откри огън. Този път е ранен 17-годишен, който също е откаран в болничното заведение с персонален автомобил, по-късно младежът отхвърля да сътрудничи на полицията. Правоприлагащите органи към този момент не съумяват да арестуват никого от участващите в двата случая.

След като научи за тези случаи, кметът на Дъркан разгласи премахването на " самостоятелната зона " и връщането на полицията в изоставения сектор. " Ситуацията засегна съществено бизнеса, жителите и обществото ", сподели тя.

Дуркан също даде обещание, че митинги към момента могат да се организират в региона, само че единствено денем. Според СиЕнЕн, към 25 юни множеството протестиращи към този момент са напуснали окупираната територия .
 Сиатъл гони протестиращи след убийства
Сиатъл гони протестиращи след убийства

Протестът първоначално бе на придвижването " Black Lives Matter "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР