В швейцарските Алпи платнища предпазват Ронския ледник от горещините. Той

...
В швейцарските Алпи платнища предпазват Ронския ледник от горещините. Той
Коментари Харесай

Швйцарци покриват с платнища Ронския ледник, за да го спасят от затоплянето

В швейцарските Алпи платнища защищават Ронския хладилник от горещините. Той е един от най-големите в Европа. През последните години, обаче, размерите му доста понижиха, осведоми.

Някога бил най-внушителният хладилник на Стария континент. Горещите лета, обаче, доста свили размерите му. Всяка година, поради топенето, от глетчъра изчезват по 6-8 метра. Ако наклонността се резервира, до края на века Ронският хладилник ще изчезне.

За фамилия Филип битката с климатичните промени и спасяването на ледника се е трансформирало в житейска задача. Преди 150 години разкрили хотел в региона. Още преди стотина почнали да покриват ледника с платнища, с цел да лимитират топенето.



Бизнесът им не съумял да устои на бързото размразяване. Те били принудени да затворят хотела, само че не се отказали от спасяването на ледника.

„Преди двайсетина години започнахме да покриваме ледниците със специфични платнища“, обяснява Карлен Филип.

Казват, че в случай че не са покривалата, Ронският глетчър от дълго време щял да изчезне. Мисията за спасяването на ледника е сложна и много скъпа. Само материалът за изработването на платнищата коства над 60 хиляди франка.

– Скъпо е. Но в случай че няма лед, ще изчезнат и ледените пещери.
Всяко лято, обаче, тогавашните хотелиери наемат служащи и хеликоптери, с цел да спасят ледника и да запазят внушителните гледки.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР