В швейцарските Алпи платнища предпазват Ронския ледник от горещините. Той

...
В швейцарските Алпи платнища предпазват Ронския ледник от горещините. Той
Коментари Харесай

Заради горещините: Покриват с платнища Ронския ледник в Швейцария

В швейцарските Алпи платнища защищават Ронския хладилник от горещините. Той е един от най-големите в Европа. През последните години, обаче, размерите му доста понижиха.

Някога бил най-внушителният хладилник на Стария континент. Горещите лета, обаче, доста свили размерите му. Всяка година, поради топенето, от глетчъра изчезват по 6-8 метра. Ако наклонността се резервира, до края на века Ронският хладилник ще изчезне.

За фамилия Филип битката с климатичните промени и спасяването на ледника се е трансформирало в житейска задача. Преди 150 години разкрили хотел в региона. Още преди стотина почнали да покриват ледника с платнища, с цел да лимитират топенето.

Бизнесът им не съумял да устои на бързото размразяване. Те били принудени да затворят хотела, само че не се отказали от спасяването на ледника.

Карлен Филип: Преди двайсетина години започнахме да покриваме ледниците със специфични платнища.
Казват, че в случай че не са покривалата, Ронският глетчър от дълго време щял да изчезне. Мисията за спасяването на ледника е сложна и много скъпа. Само материалът за изработването на платнищата коства над 60 хиляди франка.

- Скъпо е. Но в случай че няма лед, ще изчезнат и ледените пещери.
Всяко лято, обаче, тогавашните хотелиери наемат служащи и хеликоптери, с цел да спасят ледника и да запазят внушителните гледки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР