В Швейцария има много висока оценка на председателството на България

...
В Швейцария има много висока оценка на председателството на България
Коментари Харесай

Швейцарският външен министър: Оценяваме високо българското европредседателство

В Швейцария има доста висока оценка на председателството на България на Съвета на Европейски Съюз, изключително по въпроса за Западните Балкани, сподели швейцарският външен министър Игнацио Касис през днешния ден на брифинг след срещата си с вицепремиера Екатерина Захариева в Министерство на външните работи, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той означи, че Швейцария напоследък обръща голямо внимание на тази тематика. Колкото по-добре си сътрудничим по въпроса за Западните Балкани, толкоз по-сигурен ще бъде регионът в бъдещите години, разяснява още Игнацио Касис. Има потребност от промени там и можем да консолидираме позициите си, добави той.

Касис установи, че комерсиалният баланс сред България и Швейцария е добър и има положителни благоприятни условия за разширение на комерсиалните връзки сред двете страни. Той регистрира и положителните достижения в съдействието в региона на науката и културата. Касис осведоми, че се приготвя съглашение сред двете страни за запазване на културните полезности и изрази вяра то да стане факт до края на годината.

Един от най-важните принадлежности за съдействието с България е така наречен инструмент за развиване, като делът на България в тази помощ е 76 милиона швейцарски франка, изясни министърът. Той посочи, че първият транш приключва през 2019 година и в този момент в Швейцария се водят договаряния за основаване на втори подобен фонд за идващите 10 години, с акцент върху професионалното обучение.

Касис означи също, че България е значима страна за Швейцария по връзки на връзките на Швейцария с Европейски Съюз.

Българският външен министър Екатерина Захариева благодари за оценката за българското председателство. Двамата са се разбрали екипите за развиване да се срещат и да търсят общи планове за поддръжка и помощ за развиване в страните от Западните Балкани.

Тя оцени като доста положителни двустранните връзки и означи, че през последните три години стокообменът пораства, а Швейцария е осмият задграничен вложител в България.

Разбрахме се да поставим старания позитивният растеж, който има в последните години, да бъде по-интензивен, сподели Захариева.

Тя даде положителна оценка за българо-швейцарската стратегия в границите на кохезионната финансова помощ от Швейцария. Една от най-известните стратегии е за професионално образование, в която 1200 възпитаници и над 30 частни компании ще имат опция за почерпят опит.

Захариева увери, че България ще постави всички старания договарянията за институционалното съглашение сред Европейски Съюз и Швейцария да приключат допустимо най-скоро и по най-хубавия метод.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР