В Швейцария днес жени излизат на стачка в защита на

...
В Швейцария днес жени излизат на стачка в защита на
Коментари Харесай

Жени в Швейцария излизат на протест за равни права

В Швейцария през днешния ден дами излизат на стачка в отбрана на своите права и с искане за по-решителни ограничения в областта на равенството сред половете. Тя се провежда 28 години след огромния митинг на дами в цялата страна с сходни претенции.

Жени от разнообразни генерации, с разнообразни специалности и разнообразни ориси. Това, което ги свързва, е общата им идея - отбраната на правата им.
Ан-Фльор Марксър, спортистка, създател на филми: Ще стачкувам, тъй като е решаващо значимо да се усъвършенства ситуацията на дамите в Швейцария. Аз съм професионална сноубордистка. В надпреварите свободен жанр, спечелилият при мъжете в ските получава 8000 $, до момента в който победителката при дамите в сноуборда получава 4000 $ в едно и също съревнование, в един и същи ден, в една и съща планина.
Първата сходна стачка е през 1991 година. Тогава дами излизат с лилави балони и плакати пред лечебни заведения, учебни заведения, в центъра на Цюрих с искане за еднообразно възнаграждение за един и същи труд. В Швейцария дамите получават с към 20 % по - малко от мъжете.
Адел Торенс, депутатка от Зелената партия: Като политик, желая да подчертая значим за мен проблем - по- ниското показване на дамите в ръководството, в областта на стопанската система, в други значими сфери на взимане на решения. Като жена в политиката мога да кажа, че постоянно се подлага на подозрение нашата подготвеност и то със състрадание и патернализъм, които вършат мъчно присъединяване ни в публичните диспути.
Целите на стачката са фокусирани върху равнене на заплащането, насилието над дами, по-доброто показване на дамите в структурите на властта, по-гъвката фамилна политика.
Ванеса Ренфър, фермер и синдикалист: Жените с почасова работа или с по-зле платена работа постоянно получават доста ниски пенсии. Това е нещо, върху което Швейцария би трябвало доста да работи.
Днешната стачка има за цел да подсети, че макар славата си на страна - фантазия, Швейцария изостава във връзка с отбраната на дамите на работното място и в обществото. И животът надалеч не на всичките ѝграждани е знак на безметежно благополучие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР