В Швеция над половината от възрастните жертви на COVID-19 са

...
В Швеция над половината от възрастните жертви на COVID-19 са
Коментари Харесай

Най-мрачният опит от борбата с COVID-19 e на Швеция

В Швеция над половината от възрастните жертви на COVID-19 са умряли в старешки домове. Здравни служащи са на мнение, че институционалното отвращение пациенти да бъдат одобрявани в болница се заплаща с живота на хората. 

Бащата на Лили Седхи, Реза, не е бил прегледан от доктор в деня, в който е починал от ковид, в старешки дом в северната част на Стокхолм. Медицинската сестра й споделила, че е получил морфин в часовете преди да почине, само че не му е даден О2, нито пък личният състав е извикал кола за спешна помощ. " Никой не е бил там и той е починал самичък ", споделя дъщерята. " Това е толкоз незаслужено. "

Повечето от 4029-те жертви на ковид в Швеция са на възраст над 70 години въпреки фактът, че страната обяви защитата на рисковите групи за свой основен приоритет. 

Швеция, чието население е към 10 млн. души, не наложи публични ограничавания за разлика от по-голямата част от страните в Европа. " Не успяхме да защитим най-уязвимите хора, най-възрастните, макар най-хубавите ни планове ", призна министър председателят Стефан Льовен предходната седмица.

От Агенцията за публично здраве в Швеция споделят пред Би Би Си, че 48,9% от смъртните случаи до 14 май в това число са на жители на старешки домове. 

Швеция забрани визитите в старческите домове на 31 март. Но както в доста европейски страни роднини, персонал и профсъюзни служители изразяват терзания, че защитното облекло е пристигнало прекалено късно. Освен това в началото на рецесията някои чиновници са ходили на работа, макар че са имали признаци на COVID-19.

Сега се усилва броят на чиновниците, критикуващи регионалните здравни власти за инструкции, които съгласно тях обезкуражават служащите в старческите домове да изпращат жителите им в болница. Освен това не разрешават на обслужващия личен състав в дома да дава кислород на пациентите, без значение дали като спешни или палиативни грижи, без експлицитното одобрение на лекар. 

" Казаха ни да не ги изпращаме "

" Казаха ни, че не би трябвало да изпращаме никого в болница, даже в случай че са на 65 година и могат да живеят още много време. Казаха ни да не ги изпращаме “, споделя Латифа Льовенберг - медицинска сестра, която при започване на пандемията е работила в няколко старчески домове около Йевле, северно от Стокхолм. " На някои жители може да им остават много години, с цел да живеят с околните си, само че не получават подобен шанс ... тъй като в никакъв случай не стигат до болничното заведение ", споделя тя. " Те се задушават до гибел. Това предизвиква голяма паника, много е мъчно просто да стоиш и да гледаш. "

Льовенберг сега работи в COVID-19 поделение в огромна болница в шведската столица, където съгласно нея демографските данни на пациентите, които лекува, са още едно доказателство, че възрастните хора са изоставени. " Нямаме доста възрастни хора. Повечето пациенти са родени през 90-те, 80-те, 70-те години ".

Предпочела да остане анонимна парамедик, работещ в Стокхолм, заяви пред Би Би Си, че не е била извикана в нито един старешки дом поради COVID-19, макар че е работила извънредно по време на рецесията.

Микаел Фиалид, който е частен съветник по анестезиология и интензивна грижа, е на мнение, че " доста човешки животи " е можело да бъдат избавени, в случай че повече пациенти получават достъп до болнично лекуване, или в случай че чиновниците в старческите домове имат повече отговорности, измежду които сами да ползват кислородна терапия вместо да чакат специализирани лекарски екипи или парамедици. " Ако имате потребност от грижи и можете да получите О2, то би трябвало да го получите. Както всяка друга възрастова група от населението “, споделя Фиалид, който е крайнодесен критик на лявоцентристко държавно управление. " Ако има над 20%, които оцеляват без нищо, то бихте могли да предположите, че същият % или същият дял би оцелял с спомагателен О2. "

През април 10 485 души са умряли в Швеция и това е най-смъртоносният месец в страната от 1993 година насам, когато в страната има взрив на инфектирани със сезонен грип, регистрират държавната статистическа работа. 

Национални насоки

Решенията за здравния личен състав и ресурсите се взимат на районно равнище в Швеция, макар че съгласно националните насоки възрастните пациенти, без значение дали са в държавни или частни домове, не би трябвало автоматизирано да бъдат откарвани за лекуване в болница. " Служителите " професионално би трябвало да претеглят евентуалните изгоди " спрямо рискови фактори като заразяването в болница и " разноските " за превозване на пациенти, в това число вероятността от дезориентация и дискомфорт ", споделя доктор Томас Линден, който заема управителна позиция в Националния съвет по опазване на здравето. " На медицинските работници е казано да не дискриминират по възрастов симптом, въпреки че биологичната възраст може да е от голяма важност в композиция с други фактори ", добавя той. По отношение на полагането на палиативни грижи - не е наложително да се дава О2 на пациентите, а д-р Линден признава, че „ мненията за значението на кислорода са разграничени сред специалности и райони “.

Властта в Йевлебори - регионът, в който Латифа Льовенберг работи в началото на пандемията - споделя, че самостоятелните потребности на пациентите постоянно са сложени преди всичко, както и че медицинските сестри могат да се обадят на лекари, които да създадат преценка за нуждата от болнична помощ. Това е в разрез с концепцията чиновниците в старческите домове да могат да дават О2 при палиативни грижи, защото за това се изисква профилирано образование. 

Кристофер Бернскьолд от Отдела, отговарящ за грижи за възрастните хора в Стокхолмския район, упорства, че има задоволително запаси, с цел да се подсигурява, че пациентите в столицата получават незабавна или палиативна грижа, като фокусът е върху „ профилираните звена в домовете “, които предоставят помощ първоначално. Той посочва нова, неизползвана, военно-полева болница в южната част на Стокхолм като доказателство, че възрастните хора не са спирани от лечение поради липса на кревати. Според него обаче може да има " етична алтернатива " дали да се даде кислород, или да се трансферират пациенти в болница.

Критици като Микаел Фиалид одобряват полевата болница като знак, че чиновниците в столицата са предпазливи при хоспитализирането на възрастните хора, тъй като се опасяват да не се пренатоварят ресурсите, които биха били нужни за справяне с предстоящ растеж на инфектираните.

Как се дава приоритет на пациентите в другите страни?

Швеция не е единствената страна, която изисква от здравните служащи да преценят положението на пациентите, когато вземат решение дали да ги изпратят в болница или не. Във Англия от Националната асоциация за грижи споделят, че грижи се поставят за пациентите с COVID-19, " без значение на колко години са или какъв брой са заболели ".

Германската Асоциация за помощ за възрастни и хора с увреждания споделя, че всеки пациент със признаци на ковид се преглежда от доктор и няма нито един пациент, който да не е получил необходимата грижа. В някои случаи цели старчески домове са преместени в лечебни заведения. Много домове разполагат с О2, в случай че възникне спешна нужда. 

От Датската асоциация на медицинските сестри споделят, че сега всички пациенти, които се нуждаят от О2, се изпращат в болница. Това може да бъде преразгледано, в случай че има дефицит на респираторни апарати, макар че възрастта не би повлияла при правене на бъдещи насоки.

Повече пари и непрекъснати работни места

Премиерът на Швеция Стефан Льовен съобщи неотдавна пред Би Би Си, че на регионалните управляващи е възложено да се уверят, че предоставените здравни грижи " работят по най-хубавия метод ". Освен това са им предоставени допълнителни запаси от страната за покриване на разноските, свързани с COVID-19. Миналата седмица правителството обяви спомагателни 2,2 млрд. крони (около 190 млн.евро) за обучение на личния състав в старческите домове с цел основаването на 10 000 непрекъснати работни места за помощник-медицински сестри и чиновници. 

Льовен каза, че моментът в този момент не е подходящ за разсъждения върху евентуалните провали, само че национална комисия ще прегледа подхванатите дейности на локално, районно и национално ниво веднага, след като  " острата " фаза на рецесията завърши.

Това е горчиво-сладкото обръщение към роднините на жертви на COVID-19 като Лили Седхи, която погреба татко си предходната седмица.  " Каквото и да са подхванали, не е проработило, тъй като... много, доста хора от неговия старешки дом са мъртви ", споделя тя. (Заглавието е на " Сега " )

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР