В шуменското село Хитрино се готвят за тъжна дата. Утре

...
В шуменското село Хитрино се готвят за тъжна дата. Утре
Коментари Харесай

Година след трагедията в Хитрино все още има хора без покрив

В шуменското село Хитрино се готвят за тъжна дата. Утре се навършва тъкмо година от гърмежа на влакови цистерни, който умъртви 7 души, рани десетки и срина цели ориси.

Половината Хитрино беше унищожено. Все още има хора без покрив.

Почти година след злополуката най-големият въпрос е по кое време селото ще бъде изцяло възобновено. Средства за това има с помощта на дарителските акции и обезпечените от страната пари, само че работата към момента не е завършила. Факт са и подозренията за неяснота при ръководството на средствата за компенсации, поправки и градежи.

В селото се строи на мястото на опожареното с 33 милиона лв. от дарения, от страната и от еврофондовете. Похарчени досега са 7 300 000 лв., най-вече за компенсации, строителство, ремонт и съоръжение

Местният Обществен съвет дава отговор за разпределянето на парите. Собственикът на изпепелената фурна в селото не е удовлетворен, тъй като не схваща по какви критерии нуждаещите се са разграничени на групи.

„ Аз сега попаднах в трета група, откакто къщата ми изгоря, а имаше хора, които са също с изгорели къщи, а са в първа група. Подадох молба пред Обществения съвет и те споделиха тъй като не пребивавам в къщата, аз в действителност не пребивавам в къщата, пребивавам в кооперацията, споделиха нямаш право на първа група”, описа пострадалият.

От Обществения съвет настояват, че няма по какъв начин новата къща да бъде със същата площ и отхвърлят изказванията за неяснота и злоупотреби.

„ Де факто ние до парите нямаме допир, т.е. нашата работа е по-скоро да създадем оферти и оттова насетне счетоводно, всичко се отнася до счетоводството на общината”, изясни Светослава Борисова – ръководител на Обществения съвет.

„ Хората не са идентични, парцелите не са идентични, има хора които, по този начин – прекаляват с настояванията си, прекаляват с алчността си”, разяснява кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

Има случаи, при които строителите са отстранени поради недобра работа и покривите към момента не са приключени.

В Хитрино напълно отначало се строят общо 24 къщи и всички се надяват да имат покрив за Коледа.

Паметта на седемте жертви на следващия ден ще бъде почетена с курбан, който дава Движение за права и свободи – партията издигнала кмета Нуридин Исмаил и изключила го от редиците си през лятото.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР