В Щатите се развихря огромен политически и технологичен скандал, в

...
В Щатите се развихря огромен политически и технологичен скандал, в
Коментари Харесай

Гугъл пресява информация, за да не изберат Тръмп през 2020

В Щатите се развихря голям политически и софтуерен скандал, в центъра на който седи " Google " и който ще повлияе на целия свят. Преди броени дни уеб сайтът " Проектът Веритас " (Project Veritas) разгласява запис от скрита камера, в който главен участник е Джен Генай - дълготраен чиновник на компанията и едно от основните лица в нея, заемащо длъжността Началник на виновните нововъведения (Head of Responsible Innovation). Това е отделът, който работи по създаването и проучването на нови технологии, които имат капацитета да повлияят на обществото. Той също по този начин следи въвеждането на технологиите с изкуствен интелект (AI).

Разговорът се организира в заведение, а Генай няма концепция, че я снимат. Затова тя си разрешава да разяснява задачите и упоритостите на " Google ", които са повече от плашещи - надзор на популацията и избора на нов президент на Щатите, който да не е Доналд Тръмп или сходен на него, вместо да се демонстрират справедливи данни:

" Елизабет Уорън (бел.ред. - сенатор от Масачузетс) споделя, че би трябвало да раздробим " Google ". Аз я обичам, само че тя е много объркана, това няма да направи обстановката по-добра, ами по-лоша, тъй като всички тези по-малки компании, които няма да разполагат със същия запас като нас, ще бъдат натоварени с предотвратяването на идната Тръмп обстановка. Малка компания не може да се оправи с това. Всички ни прецакаха през 2016 година И то освен нас, хората също ги прецакаха, медиите ги прецакаха, всички бяха ненадейно прецакани - по какъв начин се случи това и по какъв начин можем да го спрем в бъдеще? Ние също по този начин образоваме логаритмите си, с цел да забележим дали в случай че 2016-та се случи още веднъж, дали резултатът ще е същият? ", споделя тя във видеото.



С " Проекта Веритас " се е свързал и чиновник на " Google ", който е разкрил още от проектите на компанията и е споделил секрети документи. Той е показал логаритъма, за който приказва и Генай - Справедливост на машинното образование (Machine Learning Fairness): " Причината, заради която наченахме нашите правила на изкуствения разсъдък, е, че хората не теглят чертата в пясъка, която би трябвало. Те не споделят кое е почтено и заслужено, по тази причина ние - като една огромна компания - ще го кажем ", разяснява във видеото Генай.

Вътрешният човек на уеб страницата в " Google " коментира какво значи това:

" Те ще предефинират действителността по отношение на това, което те считат, че е почтено и желаят, и което е част от техния дневен ред ".

Изтекли документи свидетелстват за това, че компанията желае да даде в своите уеб сайтове и търсачка вести, които са " истина с една-единствена позиция ". Тя също по този начин преднамерено промотира информация от политически леви източници, криейки от десни:

" Това, което " ЮТюб " направи (бел.ред. - уеб сайтът е благосъстоятелност на " Google " ), беше да промени рекомендациите на търсачката си. Принципно, до момента логаритъмът им работеше по този начин: в случай че харесваш нещото А, то тогава несъмнено ще харесаш и нещото Б. Ако харесвате наличието на Дейв Рубин, то би трябвало да ви предложи видеата на Тим Пул (бел. ред. - десни политически коментатори). Вместо да прави това обаче, търсачката преднамерено ви предлага разнообразни гледни точки, разнообразни новинарски източници, като да вземем за пример CNN и MSNBC, които са с ляв политически уклон ", разкрива анонимният чиновник в " Google ".

 Пример по какъв начин търсачката на " Google " преднамерено показва някои политически и обществени тематики от левия набор по добър метод, а тези от десния политически набор - по неприятен. Допълнителна инспекция на OFFNews сподели безусловно същите резултати. Накратко: когато напише в търсачката думите " дамите могат ", " Google " ви предлага да прочетете следните резултати: " дамите могат да гласоподават " / " да го създадат " / " да създадат всичко " / " да влизат в армията " / " да летят ". Когато обаче напишете " мъжете могат да ", обстановката е следната: " мъжете могат да имат бебета " / " да забременеят " / " да имат менструация " / " да имат бебета към този момент " / " да готвят " / " не могат да измислят нищо ". Когато в търсачката бъде написано " Хилъри Клинтън и-мейли ", не излиза нито едно съмнение (бел. ред. - Клинтън беше разследвана за шерване на конфиденциална информация от електронната си поща). Когато обаче същото бъде написано с Доналд Тръмп, излизат куп резултати.

Скандалът се разрастна за дни до такива пропорции, че представители на " Google " бяха призовани за чуване в Сената на Съединени американски щати на 25 юни. Особена известност добиха въпросите на републиканския сенатор от Тексас Тед Круз. Той разпитва Маги Станфил (Maggie Stanphill), която е шеф на Потребителския опит (User Experience) в компанията.

В него Круз разпитва Станфил дали посочената информация от тайния източник на " Веритас " и от изтеклото видео с шефката в " Google " са истина, на което Станфил от самото начало или увърта, или споделя, че не са ѝ известни сходни обстоятелства. Тя твърди, че платформата е направена в интерес на всяка раса, вяра и персона на планетата и не цели да стопира никого преднамерено. Сенаторът обаче очевидно не е склонен с това:

Тед Круз: " Ще би трябвало да кажа, че по всичко проличава, че това не е по този начин. Има ли някой човек на висша управителна служба в " Google ", който да е дал своя вот за Доналд Тръмп? "

Маги Станфил: " Благодаря Ви, сенаторе. Аз съм шеф на Потребителския опит и работя в интерес на цифровото благоденствие на " Google ", мога да Ви кажа, че имаме разнообразна консуматор... "

Тед Круз: " Познавате ли някой, който е дал своя вот за Тръмп? "

Маги Станфил: " Определено знам за хора, дали своят вот за Тръмп. "

Тед Круз: " От висшия управителен ешелон на " Google "? "

Маги Станфил: " Не приказвам за политика с сътрудниците си. "

Тед Круз: " Това " не " ли е? "

Маги Станфил: " Извинете, това " не " защо се отнася? "

Тед Круз: " Известно ли Ви е някой от висшия управителен ешелон, даже един-единствен шеф в компанията да е дал своя вот за Доналд Тръмп? "

Маги Станфил: " Като специалист по Потребителския опит не считам, че е в границите на моята подготвеност да разясня..., само че несъмнено не знам. "

Тук сенаторът дава различен образец за вътрешния политически уклон на компанията по отношение на демократите и левите хрумвания. Той демонстрира данни, съгласно които по време на политическата акция за президент на Америка чиновниците на " Google " са дарили повече от 1,3 милиона $ на Хилъри Клинтън. Даренията от чиновници на " Google " за Тръмп обаче са били 0 $.

Накрая Круз приключва с финален въпрос: " Един от изтеклите документи изяснява какво в действителност прави " Google ", което е да събира серия от " печати " за уеб страниците, подготвителни данни, да ги класифицира, да програмира логаритми, да филтрира медии, след което да ги подрежда в ранглисти и разделя. Списъкът приключва с това, че в последна сметка хората - тук поставям кавички - биват програмирани. Нима " Google " гледа на работата си като програмиране на хора със своята търсачка? "

Маги Станфил: " Благодаря Ви, сенаторе. Не мога да приказвам за цялата компания, само че мога да Ви кажа, че слагаме нашите консуматори преди всичко в своя дизайн. "

Можете да видите целия диалог на сенатора с представителката на " Google " от през вчерашния ден по-долу:
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР