В щата Ню Йорк са пуснати генно модифицирани мъжки зелеви

...
В щата Ню Йорк са пуснати генно модифицирани мъжки зелеви
Коментари Харесай

Пуснаха в природата генномодифицирани мъжки молци, които да унищожат женските

В щата Ню Йорк са пуснати генно модифицирани мъжки зелеви молци, предопределени да заличат популациите от вредители.

Изпитанията на терен демонстрират, че тези ГМ молци, чиито женски потомци умират поголовно, биха могли да оказват помощ за контрола на този главен пакостник по културите.

Oxitec, английската компания за биотехнологии, която стои зад плана, към този момент организира теренни тествания на този способ за надзор на комарите, които популяризират болести като денга. Но полевите тествания срещу молеца са първите за вредители по културите, настояват от компанията.

Ларвите на зелевия молец (Plutella xylostella) изяждат листата на растенията от жанр Зелеви (Brássica) като зеле, карфиол, броколи и рапица и развиват резистентност към пестициди доста бързо. Молците са главен пакостник в международен мащаб, причинявайки вреди, оценени на 5 милиарда $ годишно.

За да сътвори своите ГМ молци, Oxitec прибавя два гена, които вършат молците податливи на пестициди. Единият от гените просто кодира флуоресцентен в алено протеин, тъй че насекомите елементарно могат да бъдат разпознати в дивата природа.

Другият ген убива ларвите скоро след излюпването им - само че се включва единствено при женските. Така че, когато мъжките ГМ молци се чифтосват с немодифицирани женски, всички женски потомци умират, само че мъжките оцеляват и предават смъртоносния ген на своето поколение.

Тъй като половината от потомството на ГМ мъжките умира, леталният ген би трябвало да изчезне единствено след няколко генерации. За да се потисне дивата популация, ще би трябвало да бъдат пускани постоянно ГМ мъжки.

В полевите изпитвания, извършени през август и септември 2017 година в станцията за селскостопански опити в Университета Корнел в Ню Йорк, са били пуснати сред 1000 и 2500 мъжки в шест разнообразни условия. След това екипът откри някои от молците, с цел да удостовери, че са оживели в дивата природа и съобщи, че молците са също толкоз конкурентни на дивите мъжки молци в чифтосването с женски, колкото са били в лабораторните опити, направени в Съединени американски щати и Англия.

Както се очакваше, ГМ вариантът не се резервира в природата.

Компанията Oxitec се надява да получи утвърждение да стартира да продава своите ГМ зелеви молци на фермери в Съединени американски щати. Той също по този начин възнамерява да употребява същата технология за справяне с други вредители по културите като ларвите на Spodoptera frugiperda, пакостник по царевицата.

Oxitec е провел полеви опити на своите ГМ комари на Каймановите острови, Бразилия, Панама и Малайзия. В момента тече второ тестване в Бразилия и Oxitec се надява да получи позволение за тестване в Съединени американски щати.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР